ANEVAR: De la 1 iulie 2014 intra in vigoare primul set de standarde de evaluare adaptate pietei din Romania
Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania a elaborat primul set de standarde de evaluare adaptate pietei din Romania, se mentioneaza intr-un comunicat al asociatiei remis redactiei. Acestea vor deveni obligatorii de la 1 iulie 2014.
Standardele de evaluare ANEVAR incorporeaza Standardele Internationale de Evaluare, pe baza carora evaluatorii si-au desfasurat activitatea pana acum, sunt in conformitate cu Standardele Europene de Evaluare (EVS) si contin si alte standarde si ghiduri metodologice suplimentare, elaborate de ANEVAR, se arata intr-un comunicat al asociatiei remis redactiei.
„A fost necesar sa adaptam noul set de standarde de evaluare legislatiei si specificului pietei din Romania”, explica Adrian Vascu, presedintele ANEVAR.
De exemplu, doua dintre noile ghiduri, GME 500 si GME 530, se refera la determinarea valorii impozabile a unei cladiri si respectiv la determinarea valorii pe termen lung a bunurilor imobile in cazul emiterii de obligatiuni garantate cu creante si au fost elaborate la solicitarea autoritatilor de reglementare din domeniu, respectiv Ministerul de Finante si Banca Nationala a Romaniei, se mai arata in documentul citat.
Aceste doua standarde vor intra in vigoare imediat ce autoritatile competente vor emite cerintele legale in acest sens. De asemenea, Asociatia mai are in lucru un standard de evaluare pentru creditarea ipotecara in conformitate cu Directiva UE privind creditul ipotecar (MCD) si cu recomandarile Bancii Centrale Europene.
Standardele ANEVAR, obligatorii pentru expertizele din justitie
Conform OG nr. 24/2011, care reglementeaza activitatea de evaluare si profesia de evaluator autorizat, noile standarde de evaluare ANEVAR devin obligatorii pentru toate activitatile de evaluare desfasurate in Romania, fie de catre evaluatori autorizati membri ANEVAR, fie de catre experti judiciari, se mentioneaza in comunicat.
Citeste articolul integral pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!