Rezervele valutare au scazut in luna mai 2014 pana la 30,68 miliarde de euro

 

Rezervele valutare ale Bancii Nationale a României au scazut, în mai 2014, cu 1,759 miliarde de euro, de la 32,44 miliarde de euro la 30 aprilie, la 30,68 miliarde de euro, potrivit datelor publicate luni de Banca Nationala a României (BNR).

bnrLuna trecuta, la rezerva BNR s-au înregistrat intrari de 1,248 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si altele.

În aceeasi perioada, din rezerva bancii centrale au avut loc iesiri de 3,007 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobânzi în contul datoriei publice denominate în valuta, plati din contul Comisiei Europene si altele.

‘La capitolul plati de rate si dobânzi în contul datoriei publice denominate în valuta se regasesc rambursari de capital si dobânda din împrumutul de la Fondul Monetar International (pentru care Banca Nationala a României a rambursat circa 784 milioane echivalent euro, iar Ministerul Finantelor Publice a rambursat circa 157 milioane echivalent euro) precum si rambursarea emisiunii de obligatiuni denominata în euro a Ministerului Finantelor Publice scadenta pe data de 6 mai 2014, în suma de 1,339 miliarde de euro, capital si dobânda’, se precizeaza în comunicatul BNR.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, în mai, si, în conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,071 miliarde de euro.

Rezervele internationale ale României (valute plus aur) la 31 mai 2014 au fost de 33,752 miliarde de euro, fata de 35,557 miliarde de euro la 30 aprilie 2014.

‘Platile scadente în luna iunie 2014 în contul datoriei publice denominate în valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, însumeaza circa 667 de milioane de euro’, se mai arata în comunicatul BNR.(AS-autor:Ana-Maria Vasile, editor:Nicoleta Gherasi), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie