Medierea, o necesitate pentru o societate sanatoasa

 

Lege. Cadru legislativ.
Conferinta Solutii pentru imbunatatirea sanatatii copiilor 1Cuvinte scrise care au greutate juridica, dar care nu sunt puse in practica.
La conferinta „Solutii pentru imbunatatirea sanatatii copiilor” am aflat ca pana la varsta de 26 de ani copii nostri, care sunt intr-o forma de invatamant, sunt asigurati fara plata contributiei.
Asta teoretic. Pentru ca practic nu se intampla asa.
In cadrul conferintei s-a pus mare accent pe sanatatea copiilor nostrii, care reprezinta viitorul Romaniei, in conditiile in care nu mai avem, de ani buni, facultati de pediatrie in tara.
Din interventiile vorbitorilor a reiesit ca majoritatea initiativelor functionale in acest moment, care ar fi normal sa fie sustinute si acoperite de institutiile statului, atat financiar cat si cu personal, sunt private(Centrul No-ro, Asociatia Pavel)
Aceste initiative apartin acelor oameni care pun suflet si au convingerea ca fac un bine prin activitatea lor. Si cand zic „un bine” ma refer atat la cei carora li se adreseaza direct aceste initiative si apartinatorilor lor cat si societatii romanesti in care traim.
Pun suflet in activitatea lor acei oameni care au trecut si ei prin situatia respectiva, nu au gasit ce aveau ei nevoie in clipe grele ale vietii lor si tocmai de aceea, constienti fiind de nevoile celor care sunt in cazuri similare, au ajuns sa faca pentru altii. Oameni care nu au avut bani pentru ei, dar care au reusit, si cumva reusesc tot timpul, sa gaseasca bani, sustinere, intelegere pentru alti semeni ai lor aflati in situatii asemanatoare.

„Nu sunt bani!”

Pe toate planurile discutate, care au legatura directa cu copiii, cel mai des s-a spus: Nu sunt bani!
Nu sunt bani pentru educatie, preventie, pediatrie, oncologie, psihologie.
Dar, cu toate astea, ne dorim sa avem o populatie sanataoasa din punct de vedere fizic si psihic. Copii sanatosi care sa asigure continuitatea natiei.
In Romania rata mortalitatii infantile si a copiilor sub 5 ani continua sa fie ridicate. Rata natalitatii este in scadere. Rata divorturilor creste an de an. Numarul familiilor monoparentale din tara noastra este tot mai mare.
Sanatatea unei societati depinde si de calitatea relatiilor din familie si de familie. Modelul de viata al copiilor este cel pe care il vad in familie. Modul in care relationeaza membrii unei familii depinde de educatie, starea de sanatate, gestionarea conflictelor si asumarea responsabilitatilor pentru diversele situatii si solutii.
Te-ai astepta ca atunci cand un copil este diagnosticat cu o boala rara, grava, relatia dintre parinti sa devina si mai stransa pentru a-si proteja copilul. Din pacate realitatea este alta. Criza din familie duce la intensificarea conflictelor dintre parinti si de cele mai multe ori la divort.

Avem nevoie de familii sanatoase afectiv sau cel putin de relatii sanatoase intre parinti pentru a avea copii sanatosi

Medierea poate interveni in toate aceste aspecte ale sanatatii copilului, familiei, societatii. Exista deja proiecte, private bineinteles, cu privire la sanatatea copiilor in care sunt incluse si servicii de mediere. Iar rezultatele pozitive nu au intarziat sa apara.
Speaker-ii conferintei ” Solutii pentru imbunatatirea sanatatii copiilor” au fost toti somitati in domeniile lor. Am apreciat prezenta si interventiile lor in cadrul conferintei. Specialisti care sunt totodata si parinti, bunici, ne-au vorbit cu multa seriozitate despre cea mai mare realizare si investitie din viata noastra: Copilul.Ne-au prezentat probleme, solutii gasite, proiecte, multe dintre ele materializate in plina criza financiara, in conditiile in care „Nu sunt bani!”. Dar au facut ceva si au obtinut rezultate.
Si totusi: Cum au reusit?
Au vrut! Au crezut! Au facut ce le-a stat in putinta!
Oamenii sunt cei care fac!
Entuziasm, disponibilitate si multa munca. Se pare ca aceasta este reteta pentru a avea succes in orice activitate.
Ascultam problemele din sistemul medical si am identificat multe asemanari cu situatia din acest moment a medierii: cadru legislativ insuficient si nefunctional, lipsa de suport institutional, necooperarea dintre ministere, lipsa fondurilor.

Pentru a avea o societate sanatoasa medierea este o necesitate

Cat de sanatoasa este o societate in care numarul divorturilor este in crestere?
Cat de sanatoasa este o societate in care unii parinti divortati se folosesc de copii lor ca de niste arme pentru a-si rani si manipula fostul partener?
Cat de sanatosi cresc acesti copii? Ce fel de parinti vor fi?
Eu cred ca trebuie sa avem grija si de sanatatea copiilor sanatosi. Exista in Romania tot mai multe familii monoparentale. Reprezentanta Asociatiei Familiilor Monoparentale din Romania, Beatrice Cioaba, a spus ca ” un parinte singur trebuie sa fie de doua ori mai atent cu sanatatea lui si a copiilor sai”. Dar poate de unul singur?
Cat de important este ca parintii sa ramana parintii si dupa divort? Cat de important este ca un copil sa aiba in continuare doi parinti chiar daca sunt divortati?
Mediatorul este obligat prin lege sa tina cont de interesul superior al copilului.
Cu alte cuvinte avem si noi, mediatorii, o responsabilitate in imbunatatirea sanatatii copiilor si a societatii.

Anca Lucia Stancu, mediator

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie