Caracterul executoriu al acordului de mediere

 

Multi mediatori si-au exprimat în multe luari de pozitie dorinta ca acordul de mediere sa aibe caracter executoriu si au primit explicatii pretinente, cred, de ce nu se poate acest lucru si de ce nu ar fi nici indicat în situatia în care multi mediatori nu au studii juridice si ar putea face greseli cu consecinte grave.

maini, pix, contract, autorizatii de muncaDe ce sa aiba caracter executoriu, se pune întrebarea. S-a raspuns ca astfel, partile vor avea garantii de îndeplinire a obligatiilor asumate prin acordul de mediere de catre partile care au realizat acest înscris sub semnatura privata, cu putere juridica redusa.

Legea medierii nr. 192/2006 stabileste ca se poate ajunge la un act juridic autentic, cu putere mai mare, respectiv caracter executoriu, pe calea justitiei, prin încuviintarea acordului de mediere printr-o hotarâre judecatoreasca sau pe cale notariala, prin autentificarea acordului de mediere, în conditiile Codului de procedura civila sau legii nr. 36/1995 a notarilor publici si activitatii notariale.

Pentru a se ajunge sa fie încuviintat de instanta sau autentificat de notarul public, acordul de mediere, continând vointa partilor sub forma de drepturi si obligatii recunoscute de acestea, trebuie sa îndeplineasca anumite conditii de forma si de continut.

În plus, instanta si notarul fac un control de legalitate a acordului înainte de încuviintare / autentificare, conditii despre care s-a mai scris pâna acum.

Citeste mai departe pe mediereagalati.wordpress.com

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie