Strategia energetica a Romaniei ar putea fi modificata

 

Autoritatile încearca pentru a opta sau a noua oara în ultimii ani sa modifice strategia energetica a României, anuntând ieri, în cadrul unui seminar de specialitate, ca trebuie luate în calcul, la modul cel mai serios, atât supracapacitatea energetica de companii producatoare gaze si energie electricaproductie a energiei care, este însa „iluzorie”, pentru ca în mare parte este reprezentata de unitati învechite, cât si faptul ca modificarile bruste produse în acest domeniu pot alunga investitorii.
Prezent la conferinta, Valentin Mircea, avocat în firma de avocatura Mircea si Asociatii si fost vicepresedinte al Consiliului Concurentei, a afirmat ca statul are un parti-pris fata de companiile energetice pe care le controleaza, desi ar trebui sa se comporte în mod egal cu toti jucatorii din piata. De asemenea, „miscarile bruste”, precum introducerea impozitului pe constructii speciale, ar trebui evitate sau, daca tot se introduc, macar sa fie bine fundamentate.
„Daca nu se fac lucrurile serios, vom vorbi de industria de lumânari. Este posibil sa ajungem, si la black-out-uri daca în trei-cinci ani vom vorbi de aceleasi lucruri. (…) Statul face miscari bruste, cum este de exemplu taxa pe stâlp, care este, colac peste pupaza, ultima dintre masurile burste. Astfel de miscari trebuie evitate. Sunt mesaje negative care se transmit în ce priveste investitiile în România”, a spus Mircea, citat de Mediafax.
La rândul sau, Carmen Neagu, presedintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, a afirmat ca sistemul energetic românesc „a fost violat pe toate partile” în ultimii 20 de ani, dar este înca în functiune.

Fara predictibilitate nu vor exista investitii

„Deschiderea pietei si interconectarea (pietei energetice cu statele vecine – n.r.) se vor face. Au fost specialisti care au construit un sistem energetic care, îmi permit sa spun, desi a fost violat pe toate partile în ultimii 20 de ani, înca este în functiune si România pâna astazi nu a experimentat un black-out (pana de curent), ba a ajutat tarile vecine în situatii dificile. Ar fi bine sa asiguram energie din capacitati energetice românesti”, a spus Neagu, subliniind ca fara predictibilitate nu vor exista investitii, iar la elaborarea noii strategii energetice va fi foarte importanta stabilirea tipului de investitor dorit.
„Va trebui sa ne decidem ce ne dorim pentru investitiile în domeniul energetic: investitori speculativi sau investitori strategici seriosi?”, a spus Neagu.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie