Procedura adoptiei, mai permisiva doar pe hartie

 

Simona Czudar si Alina Marcu sunt doua românce pentru care adoptia reprezinta singura metoda de a-si întregi familia. Simona a simtit pe pielea ei înca de acum sase ani când de „blând” a fost sistemul cu ea si cât de mult a „ajutat-o” acesta pentru a-si vedea visul cu ochii. De partea cealalta, Alina Marcu îsi traieste acum „visul” de a deveni mama, la doi ani de când Legea adoptiilor s-a schimbat, iar procedura a devenit mai permisiva. Asta doar pe hârtie. Cu doua zile înainte de Ziua Nationala a Adoptiei, gândul va prezinta o analiza despre cum s-au schimbat lucrurile în doi ani de la modificarea legislatiei.

adoptiiSimona Czudar este una dintre putinii români care si-au dorit sa înfieze un copil si a reusit. Dupa doi ani de birocratie, speranta, deznadejde, întâlniri chinuitoare a devenit mama unei fetite, pe nume Alexandra, care la vremea respectiva avea 3 ani si 11 luni. „Dupa ce am vazut-o acasa, m-am simtit un om împlinit. Asta este tot ce conteaza. Daca ar fi sa o iau de la capat, stiind prin ce trebuie sa trec as face-o, pentru ca la final stiu ca ma va astepta acasa un suflet care sa îmi faca viata mai frumoasa”, marturiseste Simona Czudar, în vârsta de 40 de ani.

Alina Marcu, o timisoreanca de 40 de ani, nu a ajuns sa traiasca aceasta fericire. Se zbate sa înfieze un copil si, desi are toate documentele la zi, nu are garantia ca va putea sa adopte un copil vreodata. „Atunci când vrei sa adopti un copil, autoritatile se poarta cu tine de parca ai astepta mobila de la sufragerie”, spune Alina Marcu.

La doi ani de la modificarea Legii adoptiei, cifrele obtinute de gândul arata ca procesul de a înfia un copil s-a îngreunat, desi legislatia avea menirea de a-l simplifica. Cum se explica acest paradox puteti citi în rândurile de mai jos.

„Trebuie sa te încarci cu multa rabdare, chiar daca acum exista termene clare în ceea ce priveste întregul proces de adoptie”, puncteaza timisoreanca care a început demersurile pentru a înfia un copil în luna ianuarie a acestui an. Dupa cinci luni nu si-a obtinut nici macar certificatul de adoptator.

Datele obtinute de gândul de la Ministerul Muncii arata ca rata adoptiilor a scazut cu 15 procente în 2012, fata de 2011, si cu aproape 30 de procente în 2013, fata de 2011. Cu toate astea, reprezentantii Ministerului Muncii au declarat pentru gândul ca numarul adoptiilor se mentine „oarecum constat”, asta în conditiile în care secretarul de stat de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptiei (ANPDCA) din cadrul Ministerului Muncii, Gabriela Coman, recunoste ca sunt probleme în acest sens. „Copiii intra usor în sistemul de protectie, stau mult si ies foarte greu”, a afirmat Coman într-un interviu acordat pentru Mediafax.

Înca de anul trecut, gândul a semnalat faptul ca procesul de a înfia un copil a devenit unul greoi dupa schimbarea Legii adoptiei, act normativ care ar fi trebuit sa usureze demersul.

Citeste articolul integral pe gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie