Cand se platesc taxele judiciare de timbru, unde si care sunt tarifele?

 

Taxele judiciare de timbru au fost modificate în luna iunie a anului 2013, printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului, fiind majorate chiar si cu 15-20%, în unele cazuri, în alte cazuri acestea fiind majorate de mai multe ori.

balanta cu bani taxe judiciare de timbruPrin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 80 din 26 iunie 2013, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. nr. 392 din 29 iunie 2013 Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru a fost abrogata. Guvernul a motivat la acea vreme ca transformarile substantiale care au avut loc prin adoptarea noului Cod civil si a noului Cod de procedura civila, nu s-au reflectat într-un mod „adecvat” si la nivelul cadrului normativ privind taxele judiciare de timbru, iar taxele actuale sunt, în cea mai mare masura, la nivelul stabilit în anul 1997, actualizat în anul 2010 prin aplicarea indicelui de inflatie.

Ce sunt taxele judiciare de timbru?

Taxele judiciare de timbru, în cea mai simpla acceptiune, reprezinta plata efectuata de catre orice persoana fizica sau juridica, interesata în rezolvarea pe calea justitiei a problemelor de natura juridica, plata facuta statului pentru serviciile prestate prin intermediul instantelor de judecata. Taxa judiciara de timbru este datorata atât pentru cererile si actiunile depuse la instantele judecatoresti, cât si pentru cererile adresate Ministerului Justitiei si Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie.

Taxele judiciare de timbru se stabilesc diferentiat, în functie de posibilitatea de a evalua sau nu obiectul cererilor si actiunilor în bani.

Pentru fiecare cale de atac sau fiecare faza procesuala justitiabilul este obligat la plata taxei de timbru, în afara situatiilor prevazute de lege.

În anumite situatii prevazute clar de lege, actiunile si cererile depuse la instante sau cererile adresate Ministerului Justitiei si Parchetului de pe lânga ICCJ pot fi scutite de plata taxei de timbru.

Plata taxelor de timbru

1. Cine datoreaza taxa de timbru

Orice justitiabil, persoana fizica sau juridica interesata într-un act de justitie, care apeleaza la serviciile de justitie prin intermediul instantelor datoreaza taxa judiciara de timbru, reprezentând cum am aratat, contravaloarea prestatiilor serviciilor respective.

Citeste mai departe pe zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

1 comentariu

  1. prin introducerea acestor taxe,statul roman nu urmareste altceva decat ingradirea dreptului la un proces echitabil.Plafonarea acestor taxe,ii face pe marii hoti sa fure mai asisdirea,de la cei saraci,stiind ca acestia nu au posibilitatea saachite aceasta taxa.si uite cum se acopera hotia in romania…

Adaugă părerea ta


 

Distribuie