Jumbo va prelua cinci magazine de la OBI

 

Magazinele de bricolaj OBI se transforma în hipermarketuri cu jucarii. În loc de materiale de constructii si mobila, pe rafturi vor fi papusi si jocuri Lego. Germanilor de la OBI nu le-a mers deloc bine pe piata din România, asa ca au decis sa-si stopeze pierderile. Se pare ca în locul lor ar veni grecii de la Jumbo, care cauta acum oportunitati de extindere pe piata locala.

jumbo logo magazin jucariiOBI se va retrage din România de la 1 septembrie, iar cinci din cele sapte magazine pe care le au acum ar putea fi preluate de comerciantul de jucarii Jumbo, potrivit unor surse din piata. Este o miscare interesanta. Grecii de la Jumbo stau cu ochii pe spatii în care s-ar putea extinde, iar magazinele OBI le ofera ceea ce cautau – spatii largi, în zone bune din Bucuresti si din alte cinci orase mari.

Ramâne de vazut si în ce masura aceste spatii vor atrage trafic, clienti, pentru ca nemtilor nu le-a mers prea bine. Din 2008, când au intrat în România si pâna acum au tot adunat pierderi, pentru ca nu au reusit sa se diferentieze de concurenta, de Dedeman, Bricostore sau Praktiker.

OBI a pierdut în total 60 de milioane de euro din România, asa ca acum îsi face bagajele. Peste 600 de oameni vor fi concediati. Unii dintre ei ar putea sa-si gaseasca de lucru în magazinele Jumbo.

Grecii sunt în plina expansiune în aceasta regiune. Au deja în România doua magazine, la Bucuresti si Timisoara, iar în primele sase luni de prezenta locala au facut afaceri de 6 milioane de euro. Elenii au magazine si în tara de origine, dar si în Bulgaria si Cipru. În total, detin 66 de magazine în regiune.

Piata de bricolaj a mers destul de prost în ultimii ani, asa ca inevitabil au aparut miscari de repliere. Pionierii pietei, Praktiker si Bricostore, si-au schimbat actionarii. Bricostore a fost cumparat în 2013 de britanicii de la Kingfisher, iar Praktiker a fost preluat de un om de afaceri turc, Omer Susli.

Un alt jucator din piata, BauMax, ar vrea si el sa iasa din România, tot din cauza pierderilor. Numai Dedeman, o afacere detinuta de fratii Dragos si Adrian Paval, a mers bine în aceasta perioada si a ajuns sa se impuna drept lider, cu afaceri de peste 600 de milioane de euro. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie