Guillermo Tolosa, FMI: Economia Romaniei are o recuperare mai lenta decat cele ale altor state din regiune
Economia tarii noastre are o recuperare mai lenta decât cele ale altor state din regiune, afectate de criza, produsul intern brut (PIB) urmând sa ajunga abia în acest an la nivelul din anul 2008, a declarat, ieri, Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al Fondului Monetar International (FMI) în tara noastra.
Domnia sa a precizat ca, desi tara noastra a avut, anul trecut, una dintre cele mai bune cresteri economice din Europa Centrala si de Est, fiind depasita doar de Letonia, aceasta crestere are probleme legate de sustenabilitate, din cauza dependentei de starea vremii si de substitutia automobilelor mai scumpe cu cele mai ieftine.
Pentru mentinerea evolutiei, este necesara continuarea implementarii reformelor structurale si cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, a precizat Guillermo Tolosa.
Desi agricultura reprezinta doar 6% din PIB, aportul sau la avansul de 3,5% al acestuia, în 2013, a fost de o treime, a aratat oficialul FMI.
Tara noastra trebuie sa profite de oportunitatile pe care le are, în zona fondurilor structurale, a exporturilor si a energiei, potrivit reprezentantului Fondului, care a notat ca exporturile noastre reprezinta doar 40% din PIB, fata de aproape 100%, în alte state central-est europene.
„De exemplu, daca luam în considerare exporturile catre Germania, Cehia exporta 25,5% din PIB, deci un sfert din PIB-ul Cehiei reprezinta exporturi în Germania, Ungaria are 21%, pe când România are doar 6,4% exporturi în Germania, de patru ori mai mici decât în cazul Cehiei. Este o oportunitate imensa pentru România sa se dezvolte pe acest segment”, a afirmat Guillermo Tolosa.
Domnia sa a adaugat ca tara noastra dispune de surse diversificate de energie, avantaj pe care trebuie sa îl exploateze, având în vedere ca multe dintre sectoarele din industria energetica au potential de crestere.
„Energia are o pondere de doar 10% din total importuri, în cazul României, pe când în alte tari nivelul se situeaza la 30-35%, aspect care poate fi speculat pentru dezvoltarea economic”, a mai declarat Guillermo Tolosa.
Citeste mai departe pe bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!