Conflictele colective de munca. Cum se solutioneaza?

 

Potrivit prevederilor Legii dialogului social nr. 62/2011, republicata, prin conflict colectiv de munca se întelege conflictul de munca ce intervine între angajati si angajatori care are ca obiect începerea, desfasurarea sau încheierea negocierilor privind contractele ori acordurile colective de munca.

oameniDreptul angajatilor de a declansa conflicte colective de munca în legatura cu începerea, desfasurarea si încheierea negocierilor contractelor colective de munca este garantat de lege si se solutioneaza potrivit procedurii legale obligatorii de conciliere si facultative de mediere si arbitraj.

Conflictele colective de munca pot avea loc pentru apararea intereselor colective cu caracter economic, profesional sau social. Nu pot constitui obiect al conflictelor colective de munca revendicarile angajatilor pentru a caror rezolvare este necesara adoptarea unei legi sau a altui act normativ.

În conflictele colective de munca la nivel de unitate, angajatii sunt reprezentati de sindicatele reprezentative din unitate, potrivit legii. La nivelul unitatior în care nu sunt constituite sindicate reprezentative, iar angajatii si-au ales persoanele care sa îi reprezinte la negocieri, aceleasi persoane îi reprezinta si în cazul conflictelor colective de munca, respectiv cei care participa la negocierile colective ale contractului sau acordului colectiv de munca aplicabil.

Citeste articolul integral pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie