Liviu Voinea a anuntat ca rectificarea bugetara va fi discutata in luna iulie cu reprezentantii FMI
Rectificarea bugetara urmeaza sa fie discutata în luna iulie cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), a declarat, ieri, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, în cadrul conferintei de lansare a Strategiei de Parteneriat de Tara 2014 – 2017.
Domnia sa a precizat ca nu au fost reduse sumele destinate investitiilor publice si ca a demarat un program de vizite în tara, pentru a vedea ce investitii se deruleaza bine si ce investitii întâmpina probleme.
„Am început deja un program de vizite în tara, neanuntate, ca sa vad cu ochii mei de ce anumite investitii merg bine, unele chiar peste plan, iar altele nu merg la fel de bine, deci nu se cheltuie banii alocati”, a afirmat ministrul, precizând ca investitiile unde banii sunt cheltuiti urmeaza sa primeasca alocari suplimentare, în cadrul rectificarii bugetare, în timp ce proiectele cu probleme nu vor beneficia de sume noi.
Liviu Voinea a subliniat ca nu va verifica desfasurarea lucrarilor tehnice, responsabilitatea sa fiind sa controleze modul în care sunt cheltuite fondurile publice.
Reducerea chetuielilor cu investitiile publice, în primul trimestru al acestui an, a fost determinata de faptul ca, în perioada respectiva, nu au mai fost efectuate plati aferente anului trecut, asa cum s-a întâmplat în anii trecuti, a explicat ministrul delegat pentru Buget.
Domnia sa a precizat: „La începutul anului 2013 am platit arierate aferente anului 2012. De obicei, ani de-a rândul, s-au amânat plati pe final de an ca sa se faca la începutul anului viitor, pentru a se încadra în tintele bugetare aferente acelor ani. Acum noi ne comparam cu un an 2013 în care în primele luni am facut plati pentru 2012, 2011. În 2014 nu mai este nevoie sa facem plati pentru 2013, pentru ca nu mai avem datorii de plata la începutul anului”.
Deficitul bugetar pentru primele patru luni ale anului a reprezentat aproape doua miliarde lei, respectiv 0,28% din PIB, în scadere fata de 1,19% în aceeasi perioada a anului 2013, potrivit datelor publicate luni de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Parteneriatul de tara încheiat cu Banca Mondiala ar urma sa ajute tara noastra sa realizeze procesul de convergenta reala în perspectiva adoptarii euro în 2019 si sa asigure finantarea deficitului bugetar la costurile de piata la care se împrumuta institutia financiara, sustine Liviu Voinea. bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!