Despagubirile in cazul persoanelor care si-au transferat banii pentru achizitionarea unui autoturism Dacia la BRD incep din 4 septembrie 2014

 

Persoanele fizice care si-au transferat dupa 22 decembrie 1989 banii de la CEC la BRD pentru achizitionarea unui autoturism Dacia sau mostenitorii acestora trebuie sa depuna pâna la 15 iunie o cerere de restituire în unitatile BRD împreuna cu alte documente, platile efectuându-se din 4 septembrie.

Dacia 1310Potrivit Hotarârii de Guvern nr. 392/2014 privind aprobarea elementelor tehnice si modalitatea de despagubire a persoanelor fizice care si-au transferat depozitele existente la CEC în vederea achizitionarii de autoturisme la BRD si de acordare de catre statul român a despagubirilor care li se cuvin, deponentii sau mostenitorii/împuternicitii acestora pot depune cererea în 30 de zile de la data publicarii actului normativ în Monitorul Oficial, respectiv de la 16 mai, informeaza Mediafax.

Persoanele pot merge în orice agentie BRD cu dosarul format din originalul CEC-ului cu suma limitata si/sau originalul dovezii eliberate de banca în momentul transferului sumelor de la CEC la BRD, declaratie notariala pe proprie raspundere, în original, prin care declara ca nu au încasat despagubirea pâna la data declaratiei, ca suma transferata la BRD nu a fost afectata în niciun fel pâna la data respectiva si ca este de acord cu prelucrarea datelor sale personale si transferul acestora catre Ministerul Finantelor Publice sau orice alta autoritate sau entitate implicata.

Solicitantii trebuie sa mai prezinte actul de identitate, documentul în original care atesta schimbarea numelui (certificat de casatorie, decizie de divort etc) si actul care atesta calitatea de mostenitor sau procura notariala speciala care atesta calitatea de împuternicit, în original.

„În cazul deponentilor, mostenitorilor sau împuternicitilor acestora care au obtinut o hotarâre judecatoreasca executorie care prevede o suma pe care statul român, prin MFP, a fost obligat sa o achite, acestia trebuie sa se adreseze direct Ministerului Finantelor Publice pentru a depune o cerere si copia legalizata de instanta judecatoreasca emitenta dupa hotarârea judecatoreasca executorie”, se arata într-un comunicat al BRD.

Statul va despagubi persoanele fizice care si-au transferat dupa 22 decembrie 1989 banii de la CEC la BRD pentru achizitionarea unui autoturism Dacia, în limita unui plafon de 100 milioane de lei, prin emisiuni de titluri de stat, prima fiind lansata pe 4 august, cu scadenta la o luna, fara dobânda.

Actul normativ prevede si majorarea cu 222.231 de lei a valorii totale a despagubirii pentru persoanele fizice care au depus bani la CEC pâna la 15 februarie 1992 pentru achizitia de masini Dacia.

Suma suplimentara va fi asigurata de Ministerul Finantelor Publice printr-o emisiune de titluri de stat pe numele CEC Bank lansata tot la 4 august si rascumparata la 3 septembrie. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie