De la 1 iunie 2014, medicii de familie vor evalua riscul de imbolnavire al fiecarui pacient
Începând din 1 iunie, medicii de familie vor oferi pacientilor aparent sanatosi, adica cei care nu se afla în evidenta medicilor cu boli cronice, si consultatii de preventie, prin care vor evalua cât de expusi sunt pacientii lor la afectiuni cardiovasculare si metabolice, cancere, probleme de sanatate mintala si de sanatatea reproducerii.
În luna iunie intra în vigoare Contractul-Cadru si normele de aplicare ale Contractului care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale în cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014 – 2015.
Potrivit acestor documente care reglementeaza sistemul sanitar în anul 2014, medicii de familie vor oferi, obligatoriu, si servicii de preventie pacientilor lor care sunt aparent sanatosi, adica pacienti fara semne de boala, care nu figureaza în evidentele medicilor cu vreo afectiune cronica.
Prin aceste consultatii preventive medicul va stabili cât de expus este pacientul la riscurile de îmbolnavire asociate bolilor cardiovasculare si metabolice, cancerelor, precum si afectiunilor din sfera sanatatii mintale si sanatatii reproducerii.
Adica, va stabili cât e de probabil ca pacientul sau sa se îmbolnaveasca de o afectiune cardiovasculara, de o boala neoplazica, de o afectiune mintala sau din sfera sanatatii reproducerii.
Ulterior, medicul îi va recomanda fiecarui pacient masurile punctuale pe care trebuie sa le ia ca sa scada riscurile modificabile, asociate bolilor enumerate mai sus.
Medicul de familie va evalua riscul de îmbolnavire al fiecarui pacient prin consultatii si investigatii tintite iar aceste informatii împreuna cu recomandarile sale privind scaderea riscurilor de îmbolnavire vor fi consemnate în riscograma pacientului.
„Riscograma este un formular similar unei „liste de verificare” care cuprinde toate întrebarile, examinarile si (dupa caz) analizele specifice pentru fiecare grupa de vârsta, precum si concluzia medicului privind riscurile individuale depistate, nivelul acestora si interventiile recomandate pentru reducerea riscului”, a explicat secretarul de stat Adrian Pana, în cadrul unei videoconferinte pe aceasta tema.
Citeste articolul integral pe economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!