Consultatiile preventive la medicul de familie nu mai sunt obligatorii

 

Consultatiile preventive nu mai sunt obligatorii, deoarece pacientii nu pot fi sanctionati. Medicii de familie pun întrebari de tipul „cât fumati, cât alcool consumati sau cât de des faceti sport?” Raspunsurile îi ajuta sa contureze riscurile de aparitie a unor boli precum cancerul, diabetul sau depresia.

MedicCasa de Asigurari voia ca aceste consultatii sa fie obligatorii, dar a renuntat la idee dupa ce a constatat ca nu are cum sa-i sanctioneze pe pacientii care nu se prezinta la medic.

Pe baza comportamentului zilnic, descris cu ajutorul unui chestionar, care va fi la îndemâna fiecarui medic de familie, acesta va putea întocmi o asa-numita riscograma, care va arata ce afectiuni ar putea sa apara la un moment dat.

De la 1 iunie, un român sanatos va avea dreptul la o astfel de consultatie o data la trei ani. Fata în fata cu pacientul, medicul va consemna, în primul rând, factorii de risc precum fumatul, consumul de alcool, activitatea fizica, dieta si va da câteva sfaturi privind schimbarea obiceiurilor nesanatoase. Raspunsurile primite de la pacient îl vor ajuta sa evalueze riscul de boli de inima, cancer sau boli mintale. De asemenea, va avea rolul de a-i depista si pe cei care beau prea mult, pe baza unor întrebari standard. Unele întrebari sunt menite sa identifice riscul de depresie.

Consultatiile preventive trebuiau sa fie, initial, obligatorii. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a renuntat la idee, pentru ca a realizat ca nu poate aplica si sanctiuni.

„În acest moment nu este cazul sa institutuim aceasta sanctiune, probabil dupa ce va aparea si cardul de sanatate, vom putea gestiona aceasta sanctiune, astfel încât sa fie îndreptatit aplicata”, spune Radu Tibichi presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Autoritatile s-au gândit însa la o modalitate prin care sa-i încurajeze pe doctori sa faca aceste consultatii preventive.

„Daca noi vom plati consultatii, atunci medicul va efectua consultatii. Daca vom plati cazuri depistate la vreme cu cancer, spre exemplu, în stadii tratabile, atunci medicul se va preocupa sa identifice cazuri tratabile ca sa primeasca acei bani”, spune dr. Vasile Cepoi, consilierul pe probleme de sanatate al prim-ministrului.

Românii care au peste 39 de ani vor avea dreptul la o consultatie preventiva pe an, deoarece doctorii considera ca riscul de îmbolnavire creste considerabil dupa aceasta vârsta. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie