Concediul de odihna neefectuat
Concediul de odihna este un drept al angajatului, dar si o obligatie. Astfel, concediul de odihna aferent unui an trebuie efectuat in integralitate in acel an. In cazul in care concediul de odihna nu este efectuat, atunci exista o singura optiune pentru angajat, prevazuta de Codului Muncii. De asemenea, salariatul poate primi compensatii banesti pentru zilele de concediu neefectuate, insa doar intr-o situatie specifica.
Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat salariatilor, conform Codului Muncii. In plus, acest concediu nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Potrivit Codului Muncii, concediul de odihna anual este acordat pentru minimum 20 de zile lucratoare, dar durata este proportionala cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Important! Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual. Conform Codului Muncii, ca urmare a sarbatorilor legale salariatii beneficiaza de 12 zile libere anual. Totusi, in acest an, cei care lucreaza de luni pana vineri au 9 zile libere impuse de lege, din totalul celor 12 sarbatori legale prevazute de Codul Muncii, deoarece numai o parte dintre acestea sunt, calendaristic, in timpul saptamanii. Despre acest subiect AvocatNet.ro a scris AICI.
Concediul de odihna anual trebuie efectuat in integralitate in anul pentru care este acordat
Potrivit legii, angajatorul are obligatia de a acorda salariatilor concediul de odihna anual, scopul prevederii legale fiind de a le oferi salariatilor posibilitatea de a se recupera fizic si intelectual, a declarat pentru AvocatNet.ro Mihai Anghel, avocat senior la Tuca Zbarcea & Asociatii.
„Avand in vedere scopul concediului, acesta trebuie efectuat in natura, in fiecare an. Deci, din perspectiva salariatilor, concediul de odihna reprezinta nu doar un drept, ci si o obligatie. Cu alte cuvinte, concediul de odihna aferent unui an trebuie efectuat in integralitate in acel an, aceasta fiind o obligatie nu numai a angajatorului, dar si a salariatului”, a detaliat Mihai Anghel.
Totusi, avocatul senior de la Tuca Zbarcea & Asociatii a mai spus ca, prin exceptie, efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
„In practica, insa, cazurile de exceptie in care concediul de odihna poate fi efectuat in anul urmator nu sunt prevazute in contractele colective de munca. In plus, exista multi angajatori la nivelul carora nici nu sunt incheiate astfel de contracte colective de munca, intrucat, se stie, incheierea contractului colectiv de munca nu este obligatorie”, a explicat Mihai Anghel.
Daca un angajat nu si-a efectuat tot concediul de odihna la care avea dreptul intr-un an calendaristic, angajatorul este obligat sa-i acorde salariatului concediul pana la sfarsitul anului urmator, se mentioneaza in Codul Muncii.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!