Un nou pachet TVA impus la nivelul Uniunii Europene va intra in vigoare din 2015

 

De la 1 ianuarie 2015, va intra în vigoare un nou pachet TVA, impus la nivelul Uniunii Europene, ce va viza direct companiile care furnizeaza servicii pe cale electronica, servicii de telecomunicatii, radiodifuziune, televiziune si asa mai departe. Acest nou pachet, ce are ca scop uniformizarea sistemului fiscal la nivelul blocului comunitar, ridica noi dificultati dar si noi oportunitati companiile de profil, în special în cele cu o Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) mai mare.

TVA3În prezent companiile adauga TVA valabila în tara în care sunt înregistrate, însa noul pachet complica situatiile contabile ale companiilor, deoarece prevede impunerea TVA din tara de unde va fi comandat produsul digital.

Potrivit companiei de audit si consultanta fiscala EY România, aceasta masura este consecinta modificarii regulilor privind locul prestarii acestor servicii catre consumatori finali (B2C), atât de catre prestatorii stabiliti în UE, cât si de catre prestatorii stabiliti în afara spatiului european. Astfel, orice companie care vinde catre consumatorii din UE produse digitale cum ar fi ziare, muzica, software, jocuri, e-books, filme online, televiziune, telefonie sau e-banking va fi vizata de noile reguli din pachetul TVA 2015. „Luând un exemplu practic, un cetatean german care achizitioneaza în anul 2014 un antivirus pe cale electronica din România suporta un cost cu TVA de 24%, nivelul TVA din România (chiar daca rata aplicabila în Germania este de 19%), însa, din anul 2015, costul pentru acest cumparator va fi de 19% TVA, ca în Germania”, se arata într-un comunicat al companiei, remis redactiei.

Flavia Parâng, senior consultant la EY România, a explicat, pentru Curierul National, ca firmele vor putea alege, fie sa se înregistreze în fiecare stat ca platitor de TVA si sa plateasca separat în fiecare tara ori sa plateasca toata valoarea datorata în România. „Companiile vor avea obligatia sa-si calculeze corect plata taxei aferente pentru fiecare tara. În cazul în care nu vor calcula corect, pentru una sau mai multe tari, companiile care nu vor fi corecte vor fi sanctionate conform regulilor din tara în care nu a platit corect TVA. Din pacate, în cazul unor controale înca nu exista o procedura de verificare. Acest aspect înca nu a fost pus la punct, dar speram ca pâna la 1 ianuarie 2015 sa aflam mai multe detalii”, ne-a explicat Flavia Parâng. Ea ne-a mai spus ca firmelor le va fi permisa înregistrarea înca de la data de 1 septembrie, astfel încât toate companiile sa fie pregatite la data intrarii noilor directive europene ce priveste plata TVA pentru produsele digitale.

Consultantul EY România ne-a mai spus ca în cazul în care o companie alege sa achite întreaga valoare a taxei în statul membru de origine, decontarea se va face între state.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie