Reducerea CAS pentru angajatori promisa de Guvern de la 1 iulie, incerta
Reducerea contributiilor de asigurari sociale (CAS) la angajatori, promisa de Guvern de la 1 iulie a.c., este incerta, calculele aratând ca bugetul de stat ar fi pagubit cu sume imense, care ar trebui compensate cu alte încasari. Astfel, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale presupune un efort bugetar de 5 miliarde de lei anual.
„Estimarile pentru reducerea CAS cu un punct procentual sunt de un miliard de lei”, a declarat Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finantelor Publice (MFP). El a precizat ca reducerea cu cinci puncte procentuale a CAS de la 1 iulie ar presupune un efort bugetar de maxim 2,5 miliarde de lei pentru acest an. Manolescu a reiterat ca decizia cu privire la reducerea CAS se va lua dupa discutiile din luna iunie cu reprezentantii institutiilor financiare internationale.
Întrebat care ar fi prioritatea, din punctul sau de vedere, între reducerea CAS si reducerea TVA la toate alimentele, reprezentantul Finantelor a aratat ca, în actualul context, reducerea contributiilor sociale este mai importanta, având în vedere ca România se afla pe o pozitie dezavantajoasa din punct de vedere al taxarii pe forta de munca. „Este evident ca sarcina fiscala pe forta de munca este mare, dar zona produselor alimentare este recunoscuta ca o zona intrinseca de evaziune fiscala”, a mai spus Dan Manolescu, citat de Agerpres. El a precizat ca totul depinde, însa, de rezultatele concrete ale fiecarei masuri, dar în privinta reducerii TVA, efectele nu se vad „peste noapte”.
Colectarea, la o treime
În România, cota cumulata de CAS platita de angajator este de 45%, iar colectarea se situeaza undeva la 32%, din cauza muncii la negru si diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane.
O misiune a Fondului Monetar International (FMI) va veni la începutul saptamânii viitoare la Bucuresti pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cea mai importanta tema de pe agenda discutiilor cu autoritatile vizând posibilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale de la jumatatea anului.
Misiunea va analiza în principal executia bugetara din primele cinci luni ale anului, precum si perspectivele privind cresterea economica si încasarile la bugetul de stat. Marilena Dan, puterea.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!