Noul Cod Penal. Noutati privind infractiunile ce aduc atingere domiciliului si vietii private si posibilitatea rezolvarii lor prin mediere – Partea a II-a

 

III) Infractiunea de divulgare a secretului profesional

mediereAsa cum s-a aratat si în expunerea de motive a NCP, infractiunea de divulgare a secretului profesional a fost reformulata, ea având pe viitor incidenta doar cu privire la elemente de care cel tinut sa pastreze secretul a luat cunostinta cu consimtamântul persoanei vizate de aceste date, fie ca i-au fost încredintare nemijlocit (spre exemplu, confesiunea facuta preotului, datele încredintate avocatului de catre client etc.), fie ca le-a constatat în virtutea profesiei sau functiei, cu consimtamântul celui în cauza (asa cum se întâmpla în cazul medicului care efectueaza investigatii privind starea de sanatate a pacientului).

Divulgarea datelor de alta natura (informatii nepublice, secrete de serviciu etc.) face obiectul unor incriminari distincte, în capitolul privitor la infractiunile de serviciu.

Potrivit art. 227 alin. 1 din NCP, constituie infractiunea de divulgare a secretului profesional divulgarea, fara drept, a unor date sau informatii privind viata privata a unei persoane, de natura sa aduca un prejudiciu unei persoane, de catre acela care a luat cunostinta despre acestea în virtutea profesiei ori functiei si care are obligatia pastrarii confidentialitatii cu privire la aceste date. Infractiunea se pedepseste cu închisoare de la trei luni la trei ani sau cu amenda.

Actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate.

Citeste articolul integral pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie