Ministerul Finantelor ar putea modifica tipul de impozitare privind taxa pe stalp

 

Controversata taxa pe stâlp a adus deja Ministerului Finantelor suma de peste 1 miliard de lei, oficialii asteptându-se ca suma sa creasca mult peste estimarile initiale având în vedere ca a doua transa din taxa pe stâlp se va plati în luna septembrie.

stalpiDesi încântati de faptul ca s-a colectat dublu fata de estimarile cuprinse în buget, oficiali ai Ministerului Finantelor iau în calcul modificarea tipului de impozitare privind taxa pe stâlp, având în vedere ca multi agenti economici, în special din domeniul energetic se plâng de sumele uriase pe care trebuie sa le verse la stat.
„Ieri (luni – n. red.) aveam un miliard de lei din taxa, dar suma e în curs de actualizare. Astazi sigur suma este mai mare. Este dublu fata de sumele din buget. (…) Acel miliard de lei este suma declarata pâna acum, dar sa vedem efectiv cât se plateste, pentru ca mai avem de încasat o transa în septembrie”, a mai spus, citat de Mediafax, secretarul de stat în MFP Dan Manolescu.
Oficialul MFP a precizat ca exista discutii pentru schimbarea tipului de impozitare, unele domenii fiind afectate mai mult de aceasta taxare, precum cel energetic, însa nu s-a luat o decizie finala.
„Exista mai multe discutii, am avut solicitari din partea celor vizati de taxa pe constructii speciale. Nu s-a luat o decizie finala, asteptam sa vedem care sunt sumele totale declarate si care sunt cele mai împovarate domenii. Dorim sa facem o analiza, în zona energetica sunt foarte multe probleme si multi agenti economici s-au plâns ca sumele sunt foarte mari”, a aratat secretarul de stat.

MFP a facut mai multe scenarii

Potrivit lui Manolescu, Finantele au realizat diverse scenarii, însa nu au ajuns la o decizie, întrucât o exceptare pentru domeniile împovarate ar putea genera solicitari de exceptari si în alte zone, „odata deschisa o cale a exceptarilor s-ar putea sa fie ulterior argumente si din alte zone pentru a introduce anumite categorii de exceptii”.
„O alta masura solicitata a fost schimbarea bazei de calcul, ceea ce ar corecta anumite diferente care au aparut între diversi agenti economici. (…) A fost sesizat faptul ca o aplicare a acestei taxe la valoarea contabila bruta genereaza discrepante între diversi agenti economici care în politica contabila si-au ales o metoda sau alta de evaluare si de reflectare a valorii în contabilitate. Solicitarea a fost aplicarea la valoarea fiscala neta, analizam variantele”, a punctat Manolescu.
Recent, ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, preciza ca numai dintr-un subgrup de companii impozitate se obtine mai mult de 1 mld. lei, fata de prognoza initiala de venituri astfel atrase de doar 488 mil. lei, stabilita, potrivit premierului, la solicitarea FMI.
La rândul sau, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, arata ca numai din ceea ce se afla în bilantul companiilor si nu era impozitat rezulta venituri de 1,8 miliarde lei.
Impozitul pe proprietate pentru constructiile speciale, de 1,5% din valoarea constructiei, a fost introdus la începutul acestui an, iar normele metodologice care clarifica modul de achitare a taxei au fost aprobate marti, prima plata urmând sa fie efectuata pâna luni, 26 mai, iar a doua pâna la 25 septembrie. Afrodita Cicovschi, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie