Despre initiativa modificarii Regulamentului Consiliului Concurentei privind constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor
Coincidenta sau nu, observam ca imediat dupa aparitia anumitor articole[1] în spatiul public, Consiliul Concurentei a luat initiativa modificarii Regulamentului privind constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor de catre Consiliul Concurentei[2] („Regulamentul”).
Astfel, prin propunerea de modificare a Regulamentului, Consiliul are în vedere înlaturarea din cuprinsul art. 17[3] si art. 19 alin. (2)[4] a conditiei prevazuta în forma actuala pentru ca o decizie sanctionatorie sa capete caracter executoriu – anume, conditia ca decizia sa nu fi fost atacata în termen.
Modificarea Regulamentului astfel cum propune Consiliul urmareste în mod evident împiedicarea utilizarii în instanta a actiunilor propuse prin articolele anterior evocate[5] (sau a oricarei alte actiuni întemeiate pe aceleasi texte de lege).
Prezentul demers îsi propune sa supuna atentiei generale o problema ce, de asemenea, este posibil sa fi facut obiectul preocuparilor Consiliului, anume incidenta Regulamentului în forma modificata asupra actiunilor introduse în instanta anterior modificarii, ce cu siguranta va fi operata. Altfel spus, indiferent de continutul pe care îl va dobândi Regulamentul în varianta modificata, întrebarea care se pune este daca noua forma a acestuia are aptitudinea de a afecta în vreun fel soarta dosarelor deja aflate pe rolul instantei.
Pentru motivele pe care le vom dezvolta în continuare, apreciem ca raspunsul la o atare întrebare nu poate fi decât unul negativ. Astfel, trebuie observat ca Regulamentul în general (si art. 17 si 19 în special) contine norme de natura procedurala. Or, în legatura cu aplicarea în timp a normelor de procedura, Noul Cod de procedura civila („NCPC”) a introdus prin dispozitiile Capitolului III, intitulat „Aplicarea legii de procedura civila” o regula diferita de cea aplicabila sub imperiul vechii reglementari. Astfel, art. 24 stabileste ca: „Dispozitiile legii noi de procedura se aplica numai proceselor si executarilor silite începute dupa intrarea acesteia în vigoare” (subl. ns.).
Ca atare, procesele începute anterior preconizatei modificari a Regulamentului Consiliului trebuie ad necessitatem sa fie judecate în raport de continutul pe care acesta l-a avut la momentul introducerii actiunilor întemeiate pe forma originara a art. 17 si 19 din acelasi Regulament.
Situatia analizata în prezentul demers cere însa o atentie speciala întrucât normele continute în Regulamentul Consiliului si care fundamenteaza în drept fie o actiune în constatare negativa[6], fie o cerere de ordonanta presedintiala având ca obiect o actiune în constatare negativa[7], fie un alt tip de actiune ce a fost utilizata în scopul valorificarii dispozitiilor art. 17 si 19 din Regulament, sunt norme de procedura. Ceea ce trebuie observat însa este împrejurarea ca acestea nu vizeaza procedura dupa care urmeaza a fi judecate actiunile respective de catre instanta, ci normele de procedura ce trebuie urmate de Consiliu în procesul de constatare a contraventiilor si de aplicare a sanctiunilor. Astfel fiind, normele procedurale regasite în Regulament reprezinta, în cadrul actiunilor mai sus mentionate, fondul problemei deduse judecatii, asa încât se naste întrebarea daca regula stabilita de art. 24 NCPC este aplicabila si normelor procedurale continute de Regulamentul Consiliului.
Citeste mai departe pe juridice.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!