Compania de aviatie Romavia va intra in procedura de insolventa

 

Compania de aviatie Romavia va fi introdusa în procedura de insolventa, în trimestrul III al anului, cu plati restante de aproape 10 milioane euro, dupa ce autoritatile au scos milioane de lei din buget pentru datoriile companiei, dar i-au restrâns activitatea si au avizat cheltuieli nejustificate.

romaviaRomavia a fost înfiintata în 1991 în coordonarea Ministerului Apararii, pentru transport aerian de calatori, marfa si posta, în trafic intern si international, precum si pentru deplasarile demnitarilor.

În timp, însa, activitatea de zboruri comerciale si speciale a companiei a fost diminuata prin suspendarea certificatului de operator aerian de catre Autoritatea Aeronautica Civila Româna, din cauza lipsei banilor pentru închirierea de aeronave, ceea ce a amplificat reducerea veniturilor. Astfel, Romavia nu a mai avut o pozitie strategica la nivel national, prin faptul ca nu a mai detinut exclusivitatea în organizarea, pregatirea si efectuarea zborurilor speciale.

La restrângerea activitatii de transport aeronautic s-au adaugat, conform unui raport al Curtii de Conturi prezentat în presa anul trecut, cheltuieli nejustificate din punct de vedere economic, prin supradimensionarea departamentelor cu angajati, efect al reîncadrarii unor pensionari desi veniturile nu erau suficiente nici pentru plata angajatilor, si acordarea de prime desi activitatea era redusa. Aceasta în conditiile în care, potrivit raportului, cheltuielile companiei erau acoperite doar în proportie de 12,5% din veniturile proprii, diferenta reprezentând subventii de la buget.

În decembrie 2011, datoriile Romavia se ridicau la 57,9 milioane lei (13,6 milioane euro), din care 2,8 milioane lei datorii la buget, 35,4 milioane lei datorii catre institutii de credit si 19,6 milioane lei datorii catre terti.

Conform legii, bugetul de venituri si cheltuieli al companiei este aprobat de Guvern, cu avizul ministerelor Finantelor si Muncii.

Pe acest fond si constatând acum ca platile restante ale companiei însumeaza, în decembrie anul trecut, aproape 40 milioane lei, Guvernul va declansa procedura de insolventa pentru Romavia, în trimestrul III al acestui an, releva un document oficial.

„Pentru Compania Româna de Aviatie Romavia, aflata în coordonarea Ministerului Apararii Nationale, care la 31 decembrie 2013 înregistra plati restante în suma de 37,9 milioane lei, se va declansa procedura de insolventa în trimestrul III, având în vedere aprobarea de catre Parlament a Legii privind Codul insolventei, lege care cuprinde si reglementari privind aplicabilitatea procedurilor insolventei în cazul regiilor autonome”, se arata în documentul redactat în urma cu o saptamâna.

Intrarea Romavia în insolventa a fost pregatita de Guvern înca de la începutul acestui an si asumata ca atare, în luna februarie, în proiectul scrisorii de intentie pregatita sa fie înmânata Fondului Monetar International (FMI). La acel moment, conform scrisorii prezentate atunci de MEDIAFAX, Guvernul s-a angajat ca trei companii sa fie trecute în insolventa „sau lichidare”, pe aceasta lista fiind incluse atunci Interventii Feroviare, Romavia si Servicii Energetice Oltenia.

Angajamentul a fost asumat dupa ce Executivul aprobase noul Cod al insolventei, stabilind ca în insolventa pot intra si regiile autonome, nu doar firmele private.

Compania Romavia are statut de regie autonoma. Thomas Dinca, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie