Deputatii au adoptat proiectul de act normativ prin care salariatii cercetati disciplinar sa poata fi asistati de un avocat
Salariatii cercetati disciplinar vor avea posibilitatea de a apela la serviciile unui avocat pentru a se apara in fata angajatorului, un proiect de act normativ in acest sens fiind adoptat prin vot final de Camera Deputatilor. Aceasta in conditiile in care legislatia muncii inca in vigoare stabileste ca ei pot fi asistati doar de un reprezentant al sindicatului constituit la nivelul unitatii angajatoare.
Salariatii care incalca normele legale, contractul individual de munca sau dispozitiile superiorilor pot fi sanctionati disciplinar de angajator, printre pedepse numarandu-se retrogradarea din functie, reducerea salariului de baza cu pana la 10% sau chiar desfacerea contractului de munca. Aceste sanctiuni se aplica, insa, doar in urma unei cercetari disciplinare prealabile si in baza unei decizii de sanctionare care trebuie sa contina o serie de elemente obligatorii prevazute de Codul muncii.
Mai precis, Codul Muncii impune ca cercetarea sa fie declansata prin convocarea salariatului care va fi informat asupra obiectului cercetarii, datei, orei si locului desfasurarii cercetarii: „In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii”.
Acelasi act normativ stabileste ca angajatul poate sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa, precum si probele si motivatiile pe care le considera necesare si relevante, pe tot parcursul cercetarii disciplinare prealabile. De asemenea, are dreptul ca, la cererea sa, sa fie asistat de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Totusi, salariatul cercetat disciplinar ar putea beneficia, pe viitor, de serviciile unui avocat, reglementarile fiind cuprinse intr-un proiect de act normativ ce modifica in acest sens Codul muncii.
Este vorba de Propunerea legislativa pentru modificarea alin.(4) al art.251 din Codul Muncii, care prevede urmatoarele: „In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este”.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!