Daunele rezultate in urma accidentelor rutiere ar putea fi evaluate de experti independenti. Asiguratorii critica initiativa

 

Un proiect de act normativ privind înfiintarea unui Corp de experti care sa evalueze daunele rezultate în urma accidentelor rutiere stârneste reactii adverse în piata asigurarilor auto, asiguratorii criticând initiativa, iar service-urile salutând-o.

servicii socialePotrivit proiectului de Lege privind constituirea, organizarea si functionarea Corpului Expertilor si Evaluatorilor Tehnici din România (CEETAR), acesta va fi persoana juridica de drept privat, fundamental profesionala, independenta, de utilitate publica, si va functiona sub controlul Guvernului, cu independenta deplina – administrativa, structurala si financiara.

CEETAR va autoriza persoana care poate face expertiza tehnica auto la vehiculele avariate, le va evalua si va face recomandari privind reparatiile, conform nomenclatoarelor tehnice si de pret ale producatorului/importatorului, va înfiinta centre/filiale teritoriale în tara, în functie de cerinte; va stabili categoriile de experti tehnici auto, va monitoriza activitatea tuturor expertilor si evaluatorilor tehnici auto si va colabora cu RAR, Politia Româna, celelalte autoritati/institutii cu competente, atributii si responsabilitati privind siguranta circulatiei rutiere în România; putând face si propuneri de modificare si completare a reglementarilor legale, pentru îmbunatatirea si cresterea sigurantei în circulatia pe drumurile publice.

Propunerea, deja avizata de Senat, a stârnit însa nemultumirea asiguratorilor, UNSAR si UNSICAR anuntând ieri ca CEETAR nu ar fi supravegheata de ASF si ca noua procedura ar putea duce la majorarea politelor RCA si CASCO.

Reprezentantul Asociatiei concesionarilor Dacia, Renault, Nissan – ACODAREN – a salutat însa initiativa spunând ca în acest fel posesorii masinilor avariate vor putea alege singuri unde-si vor face reparatiile.

„Am auzit de aceasta propunere legislativa si mi se pare foarte corecta. Este exact ca în Franta. Clientul va fi liber, repet – liber – sa aleaga unde îsi va face reparatia. Initiativa este foarte buna. Ar trebui extinsa si pe alte segmente, nu numai pe auto”, a declarat pentru Curierul National Marius Ghiban, presedintele ACODAREN.

Întrebat care ar fi procedura de urmat pentru asiguratii care cer plata daunelor în urma unor accidente rutiere, acesta a explicat ca posesorul masinii avariate va chema expertul, pe care îl va plati pentru a face evaluarea, urmând sa aleaga service-ul unde va face reparatiile, asiguratorul fiind obligat sa le plateasca la cuantumul mentionat în fisa întocmita de expert.

Citeste articolul integral pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie