Topul celor mai performante sisteme de pensii din lume

 

Situatia sistemelor de pensii din intreaga lume este o problema nu doar pentru organele statului ci si pentru cetatenii fiecarei tari in parte. Chiar daca vorbim despre pensiile private sau despre cele colectate de catre stat de la contribuabili, se pare ca acestea reprezinta o presiune tot mai mare si un interes continuu.

pensie privata contractSe pare ca un studiu recent a scos la iveala un top al celor 5 cele mai bune sisteme de pensii din lume dar si un set de provocari pentru imbunatatirea tuturor sistemelor. Astfel, locul 5 il ocupa Suedia, cu un sistem de pensii reformat in anul 1999 si cu o perioada de tranzitie in desfasurare de la programul “pay-as-you-go”. Tranzitia doreste sa transforme posibilitatea angajatului de a contribui cu ce suma doreste pe timpul angajarii, cu un sistem clasic, care se bazeaza pe stabilitatea randamentului. In top, Suedia este precedata de Elvetia, unde sistemul de pensii este divizat in doua componente: una facultativa si una obligatorie.

Australia se situeaza pe locul 3 cu un sistem de pensii asemanator cu cel romanesc si anume pensia platita de Guvern contribuabilului si obligatia angajatorului de a vira sume in fondul de pensii private. Locul secund este ocupat de Olanda. Aici, contribuabilul primeste o pensie stabila din partea statului si una in functie de vechime si de industria in care a activat.

Ei bine, locul fruntas revine danezilor unde marele sistem de pensii este alcatuit din 4 sub-sisteme: sistemul public, un sistem suplimentar, un sistem de contributii definite si finantate in intregime si un sistem de pensii obligatorii ocupationale.

Chiar si asa, cele 5 sisteme prezentate mai sus dar si celelalte sisteme de pensii ale lumii au nevoie de “imbunatatiri” pentru a functiona in avantajul contribuabililor. Studiul spune ca este nevoie de cresterea varstei minime de pensionare, evitarea “scurgerilor” din sistemul de pensii inainte de pensionarea contribuabilor, incurajarea economisirii private si multe alte obiective care se axeaza pe o mai buna functionare a acestora.

Totusi, in realitatea de zi cu zi, pentru actualii pensionari, aceste studii si statisticii nu reprezinta decat o speranta, ei fiind cei mai in masura sa isi spuna parerea despre traiul pe care il au dupa pensionare si mai ales daca mai au vreo asteptare de la sistemele de pensii. Elena Florea, alinagorghiu.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie