Expansivitatea de pe bursele mature din Vest nu se vede la Bucuresti

 

Indicele bursier american S&P 500 a spart pragul de 1.900 de puncte în sedinta de vineri 23 mai, cel mai mare nivel atins vreodata, iar bursa germana este la maxime istorice, însa exuberanta de pe bursele mature nu se vede la Bucuresti, unde indicele BET are un minus de 40% fata de maximele din vara anului 2007.

bursa-nouDesi au avut un început de an slab, bursele mature din Vest au facut spectacol în ultimele zile, continuând raliul de anul trecut cu noi maxime. Indicele bursier S&P 500, al celor mai mari 500 de companii americane listate, a închis sedinta de vineri la 1.900,53 de puncte, în crestere cu 0,4% fata de sedinta precedenta si cu 3,7% fata de începutul anului, sustinut de anuntul ca achizitiile de noi case au crescut în luna aprilie în SUA.

Optimistul investitorilor s-a vazut si în evolutia celorlalti indici americani: Dow Jones Industrial Average si NASDAQ Composite au trecut pe plus fata de începutul anului. De partea cealalta a Oceanului, bursa din Germania este de asemenea la maxime, indicele DAX închizând sedinta de vineri la 9.768 puncte, în crestere cu 2,26% fata de începutul anului. Fata de vara anului 2007, când bursele au atins maximele de dinaintea declansarii crizei financiare, indicele S&P 500 este pe plus cu 26%, iar indicele DAX are un plus de 25%.

„Cresterile de pe bursa americana au loc pe volume în scadere, semn ca tot mai putini investitori vor sa ia parte la acest raliu, si de aceea aceste cresteri trebuie privite cu prudenta. În ultimele trimestre bursele mature au batut maxime dupa maxime, si cred ca e normala o corectie negativa, pentru ca bursele sa poata atrage noi fluxuri de capital“, a spus Andrei Radulescu, analist la Broker Cluj.

În urmatoarele luni, restrângerea stimulilor financiari de catre banca centrala a SUA, Federal Reserve (FED), va continua sa influenteze puternic miscarea fluxurilor de capital de pe pietele financiare ale lumii. Pâna la finalul anului, Fed ar urma sa încheie cel de-al treilea program de relaxare cantitativa, pentru ca din 2015 sa ia în calcul o crestere a dobânzii de referinta, aflata acum la minimul istoric de 0,025%. Analistul Broker Cluj se asteapta ca investitorii sa continue sa iasa de pe piete emergente, fapt ce ar putea aduce corectii pe termen scurt.

Citeste mai departe pe zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie