Ambiguitati privind aplicarea impozitului pe constructii
Data de 26 mai 2014 reprezinta termenul pâna la care trebuie declarat impozitul pe constructii, introdus de la 1 ianuarie 2014. Tot pâna la aceasta data trebuie platita prima rata a impozitului. Desi normele de aplicare au fost aprobate, modul de aplicare a impozitului ramâne ambiguu.
Pe scurt, impozitul pe constructii se aplica asupra constructiilor prevazute în grupa 1 „Constructii“ din Catalogul aprobat prin HG nr. 2.139/2004, baza impozabila fiind valoarea acestora înregistrata contabil în soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor. Legea prevede si elementele care trebuie scazute la determinarea acestei baze (de ex. valoarea cladirilor si valoarea lucrarilor de modificare efectuate de locatari asupra cladirilor închiriate, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, valoarea lucrarilor de modificare pentru constructiile aflate în proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale (UAT).
La începutul lunii mai, Ministerul Finantelor Publice a publicat un proiect de hotarâre menit sa introduca normele de aplicare a impozitului pe constructii. Desi mediul de afaceri a contestat noua obligatie fiscala mai ales din punctul de vedere al cotei aplicabile de 1,5%, al stabilirii bazei impozabile la nivelul valorii contabile brute a constructiilor si chiar al subestimarii efectului pe termen lung asupra bugetului de stat, proiectul legislativ atinge aspecte de importanta mai degraba secundara.
Clarificarile aduse prin norme
Mai exact, se clarifica în principal urmatoarele. În cazul mijloacelor fixe complexe ale caror componente sunt încadrate atât în grupa 1, cât si în grupa 2 „Echipamente tehnologice“ din Catalog, sunt considerate constructii numai acele parti care se încadreaza în grupa 1 si sunt înregistrate în conturi corespunzatoare constructiilor. Nu se supun impozitului constructiile înregistrate în conturi în afara bilantului si imobilizarile corporale în curs de executie. Constructiile evidentiate în conturi de stocuri, pentru care nu se datoreaza impozit pe cladiri, se vor supune impozitului pe constructii. Impozitul pe constructii se datoreaza pentru cladirile scutite de impozit pe cladiri. Valoarea lucrarilor de modificare efectuate de catre locatari se scade din baza de calcul al impozitului pe constructii, daca acestea maresc valoarea cladirii respective cu cel putin 25% (caz în care aceste lucrari se vor supune impozitului pe cladiri).
Ambiguitati privind aplicarea
Desi proiectul legislativ clarifica modul în care contribuabilul trebuie sa abordeze anumite situatii în practica, ramân în continuare aspecte care trebuie luate în considerare. În prezent, se prevede ca valoarea lucrarilor de modificare efectuate pentru constructiile care se afla/vor trece în proprietatea statului/UAT nu se supune impozitului pe constructii. Acest tratament nu este prevazut însa, în mod specific, si în cazul constructiilor noi cu acelasi regim de proprietate, ceea ce ar putea duce în mod inechitabil la implicatii adverse la nivelul contribuabililor care efectueaza astfel de investitii.
Citeste articolul integral pe capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!