Curtea de Apel Bucuresti a stabilit pentru 6 iunie primul termen al judecarii contestatiei prin care presedintele Traian Basescu solicita anularea amenzii primite de la CNCD

 

Curtea de Apel Bucuresti a stabilit pentru 6 iunie primul termen al judecarii contestatiei prin care presedintele Traian Basescu solicita anularea amenzii primite de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), dupa ce a afirmat ca multi romi nomazi „în mod traditional, traiesc din ce fura”.

traian basescuContestatia presedintelui a fost depusa în instanta pe 28 martie, iar primit termen a fost stabilit pe 6 iunie.

Pe 10 februarie, CNCD a decis amendarea lui Traian Basescu cu 600 de lei, pe motiv ca declaratiile facute de seful statului în 2010 privind romii care ‘traiesc din ce fura’ reprezinta discriminare si încalca dreptul la demnitate al persoanelor de etnie roma.

„Afirmatia domnului presedinte Traian Basescu din data de 3 noiembrie 2010, conform careia dintre romii nomazi ‘foarte putini vor sa munceasca. Multi dintre ei, în mod traditional, traiesc din ce fura’ reprezinta discriminare si încalca dreptul la demnitate al persoanelor de etnie roma, conform art. 2, alin. (1) coroborat cu art. 15, din O.G. 137/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Reclamatul a fost sanctionat cu amenda contraventionala în cuantum de 600 lei”, sustine CNCD.

CNCD afirma atunci ca amenda a fost data tinându-se cont de faptul ca presedintele Traian Basescu ‘nu se afla la prima fapta de discriminare’.

În noiembrie 2010, presedintele Traian Basescu declara ca multi dintre etnicii romi din România traiesc din câstigurile obtinute prin furt, însa autoritatile de la Bucuresti nu le pot interzice libera circulatie în Uniunea Europeana.

Aflat la acea data într-o vizita oficiala în Slovenia, presedintele Basescu a fost întrebat de o jurnalista slovena în legatura cu masurile luate de autoritatile române în privinta romilor.

„Mai avem o problema care trebuie spusa si care face dificila integrarea romilor nomazi — foarte putini vor sa munceasca. Multi dintre ei, în mod traditional, traiesc din ce fura. Daca nu vom recunoaste cinstit si problemele pe care le are etnia însasi si problemele pe care le avem noi în a cunoaste etnia, nu vom gasi solutia problemei”, a raspuns seful statului român.

De asemenea, el a sustinut ca atunci când era primar al Bucurestiului a oferit locuri de munca unor romi nomazi, la salubrizare, însa acestia le-au abandonat.(AS — autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie