Dialogul – Premisa medierii
Relatiile dintre oameni in general, dar mai ales dintre soti, se bazeaza pe dialog. Orice tip de relatie incepe si continua prin dialog. Odata ce dialogul inceteaza, inceteaza si acel tip de relatie. Dialogul ca instrument la comunicarii dintre oameni este hrana relatiei lor. Nu putem sa avem relatii fara sa dialogam, si nici nu putem dialoga daca nu avem vreo relatie.
Daca dialogul este fundamentul unei relatii, in familie situatia e mult mai complexa, avand in vedere complexitatea relatiei interpersonale dintre sot si sotie. Complexitatea relatiei conjugale vine printre altele mai ales din investirea afectiva si emotionala reciproca a sotilor, din impartirea aceluiasi camin conjugal, din raportarea fiintiala la copilul lor, din zilnica iubire pe care si-o daruiesc (sau pentru care sunt cel putin datori unul fata de altul), prin proiectele comune avute pentru viitor. Toate aceste conexiuni interpersonale ale sotilor se fac prin dialog, prin discutii zilnice.
Daca urmarim inceputurile relatiei conjugale si continutul dialogului din acele vremuri, observam ca fiecare relatie a inceput cu un dialog plin de continut afectiv-emotional, plin de substanta personala, plin de implicare personala, plin de daruire reciproca a partenerilor. Se devoala persoana catre persoana, pentru a se cunoaste mai bine. In plin proces de cunoastere, atat sotul cat si sotia investeau incredere si daruire “conectandu-se” unul la celalalt printrun dialog activ, efervescent deseori, plin de dorinte si proiecte, planuri. Un dialog eficient, care antrena pe fiecare deopotriva.
Citeste mai departe pe blog.mediatoru.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!