Taxa de securitate a fost amanata de Ministerul Afacerilor de Interne, la cererea mediului de afaceri
La solicitarea mediului de afaceri, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a amânat termenul pâna la care toate firmele din tara vor fi obligate sa contracteze, contra cost, un evaluator de risc care sa le spuna ce masura de securitate trebuie sa aplice, noul termen fiind decalat de la 16 iunie a.c., pâna la 1 ianuarie 2015, dând firmelor un mic ragaz pentru a intra în legalitate.
„Analiza efectuata în acest sens arata ca propunerea dvs. este justificata, iar termenul stabilit de actul normativ (16.06.2014) nu poate fi respectat. Argumentele invocate sunt reale, tinând cont de numarul redus de evaluatori (cca. 216) comparativ cu numarul de entitati juridice care au necesitati de evaluare si angajamente contractuale deja încheiate ale acestora care nu permit realizarea analizelor de risc în termen. Programele de pregatire ale evaluatorilor nu au devenit operationale, din cauza modificarilor metodologice produse la Autoritatea Nationala pentru Calificari, fiind necesare demersurile pentru revizuirea standardului ocupational. În atare conditii a fost initiata propunerea legislativa pentru prorogarea termenului cu 6 luni, iar în data de 9.05.2014 proiectul de modificare adoptat prin HG nr. 361/2014 a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 343”, se arata în raspunsul remis reprezentantilor mediului de afaceri de Ministerul de Interne, prin Politia Româna.
Potrivit datelor furnizate de Coface în baza informatiilor obtinute de la ONRC, la începutul acestui an erau active 473.339 societati comerciale.
Pentru a intra în legalitate, fiecare dintre acestea ar urma sa plateasca pentru evaluarea riscului minimum 100 euro (apreciere mai mult decât conservatoare, având în vedere ca, potrivit declaratiilor date Curierului National de evaluatorii înregistrati deja în Registrul National al Evaluatorilor de Risc la Securitate Fizica – RNERSF – tarifele percepute pot ajunge si la câteva mii de euro, în functie de câte puncte de lucru au de evaluat, pe ce suprafata se întind, cât de departe sunt sau numarul de zile pe care le ia în calcul evaluatorul).
Citeste mai departe pe curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!