Pachetul de servicii medicale de baza: Analizele medicale vor fi 100% gratuite, in limita bugetului
Începând cu 1 iunie, de când intra în vigoare pachetul de servicii medicale de baza, analizele medicale cuprinse în acesta vor fi 100% gratuite. Pentru investigatiile medicale realizate de pacienti, acestia nu vor mai trebui sa suporte nicio coplata, dar în limita bugetului CNAS. Astfel, daca se epuizeaza fondurile alocate pentru o luna, se va proceda ca pâna acum: cine îsi permite, plateste, cine nu, vine luna viitoare.
Cristian Hotoboc, presedinte al Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – Palmed, a explicat pentru Curierul National ca pentru serviciile incluse în pachetul de baza nu se va mai plati nimic. „Nu se mai plateste nimic în plus pentru analizele din pachetul de baza. Din acest motiv, s-au majorat tarifele decontate de CNAS”, ne-a spus acesta, adaugând ca la unele investigatii medicale costurile sunt acoperite, iar la altele nu.
Acesta ne-a mai spus ca ar trebui sa ajunga fondurile, deoarece bugetul pentru paraclinic aproape s-a dublat în acest an, dar daca CNAS ramâne fara bani, se procedeaza cum s-a facut pâna acum. „Pacientii vor trebui sa plateasca sau sa vina luna viitoare”, a explicat Cristian Hotoboc. Presedintele Palmed a mai afirmat ca tarifele decontate de catre Casa de Asigurari de Sanatate vor fi majorate cu 7,31% pentru analizele de laborator si pentru radiologia de baza, în timp ce pentru radiologia performanta (CT, RMN) cresterea va fi de 32,63%, în timp ce pentru spitalele private tarifele vor ramâne la acelasi nivel ca în 2013.
Cristian Hotoboc a mai explicat ca o parte din aceste tarife acopera costurile reale ale analizelor, însa în cazul unor investigatii de înalta performanta, precum testele de imunologie, preturile de decontare sunt la limita costurilor reale sau chiar nu acopera deloc aceste costuri.
Nicio majorare pentru spitalele private
„Pentru spitale nu s-a facut nicio majorare a tarifului pe caz ponderat (TCP). Se va merge pe aceleasi tarife de anul trecut”, ne-a declarat acesta.
În plus, se va impune si pentru spitalele private limita de 300 de lei pe zi de spitalizare pe care pacientii o plateau pentru conditiile hoteliere speciale. „Aceasta taxa pe conditii hoteliere ascundea de fapt diferenta dintre costurile reale ale serviciilor oferite în spitalele private si tarifele decontate de CNAS”, ne-a mai spus Cristian Hotoboc, explicând ca în acest caz nu se vor mai putea acoperi costurile pentru foarte multe proceduri.
Totusi, pâna la finele anului, reprezentantii Ministerului Sanatatii si ai CNAS vor face o noua clasificare a spitalelor si se discuta aplicarea unui tarif pe caz ponderat diferit pe diagnostice.
Citeste articolul integral pe curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!