Multinationalele au intrat in atentia Fiscului
Multinationalele au intrat în atentia Fiscului care vrea sa stie daca bunurile si serviciile pe care filialele le factureaza între ele se justifica sau daca, de fapt, se muta profiturile si se evita taxele. Din 2015, dosarul preturilor de transfer care explica tranzactiile ar putea fi obligatoriu.
Vânzarea si cumpararea de bunuri si servicii între companiile apartinând aceluiasi grup, dar situate în tari diferite este folosita ca metoda de subtiere a bazei de impozitare si de transfer al profiturilor în zonele mai favorabile fiscal. În lume, sunt cazuri celebre investigate de autoritatile fiscale: Microsoft, HP, Apple sau Caterpillar, care au evitat plata în SUA a impozitelor de miliarde de dolari.
Desi terminologia „preturi de transfer” este pretentioasa, în fapt, este vorba de o modalitate ingenioasa prin care corporatiile împart costurile în functie de avantajele fiscale oferite de fiecare stat. Activitatea este la limita legalitatii si greu de surprins în principii simple care sa poata elimina „portitele” de evitare a taxelor. Din aceasta cauza, autoritatile fiscale, pe de o parte, si companiile, pe de alta, se confrunta cu interpretarea utilitatii tranzactiilor. În vreme ce Fiscul se straduieste sa detecteze tranzactiile artificiale, companiile cauta argumente prin care sa sustina necesitatea vânzarii sau cumparii de bunuri si/sau servicii.
Studiu de caz
Un astfel de exemplu este cazul unei filiale care a preluat un client de la o „sora“ din strainatate care avea capacitatea de productie depasita. Desi bunurile au fost vândute la acelasi pret cu al companiei – „sora“ de la care a fost preluata comanda, faptul ca filiala din România i-a dat si o cota de 4% din profit, a devenit o problema în ochii Fiscului. Explicatia pentru acest transfer de profit a fost ca filiala- „sora“ a actionat ca un distribuitor. Justificarea a fost insuficienta pentru Fisc, care a comparat pretul platit „surorii“ pentru distributie cu preturile cerute de alte companii din piata.
Citeste articolul integral pe capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!