Doar 30 de produse traditionale au fost inregistrate la MADR dupa cinci luni de la intrarea in vigoare a noii legislatii

 

Doar 30 de produse traditionale au fost înregistrate la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale dupa cinci luni de la intrarea în vigoare a noii legislatii. Foarte putine, tinând cont de faptul ca anterior existau 4.400 de astfel de produse atestate.

produse traditionale logoDe vina ar fi conditiile si criteriile mult mai stricte pe care trebuie sa le îndeplineasca producatorii care solicita un astfel de atestat.

Pâna acum, au fost atestate 9 produse de panificatie – pâine si produse de patiserie, 9 produse din carne, 5 produse din lapte, 5 tipuri de bauturi, unul de legume si fructe si un soi de peste.

Pentru atestarea unui produs traditional, acesta trebuie fabricat pe teritoriul României, nu trebuie sa aiba în compozitie aditivi alimentari iar materia prima trebuie sa fie locala. Mai mult, reteta trebuie sa fie transmisa de generatii.

În urma verificarii documentatiei, au fost atestate 30 de produse. 51 de dosare au fost respinse. Termenul limita de reatestare expira la 11 septembrie.

În ultimii ani, numarul produselor traditionale înregistrate a crescut semnificativ – daca în 2005 erau 280 de produse, în 2011 numarul acestora a ajuns la 1.050, iar pâna la sfârsitul lui 2013 erau de 4 ori mai multe.

Multe dintre cele 4.400 de produse traditionale din România clasificate conform vechii legislatii nu erau cu adevarat traditionale. În multe cazuri românii, care prefera acest gen de produse, au fost înselati, a declarat, acum doua luni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie