Conferinta Nationala “Solutii pentru imbunatatirea sanatatii copiilor”
Pe 27 mai, incepand cu ora 09, va avea loc prima editie a Conferintei Nationale “Solutii pentru imbunatatirea sanatatii copiilor”, in cadrul Palatului Parlamentului.
Conferinta este o platforma de comunicare si de identificare a problemelor actuale privind sanatatea copilului si a mamelor in Romania, pentru autoritatile care doresc sa imbunatateasca educatia, protectia si accesul copiilor, tinerilor si mamelor la ingrijiri medicale de calitate in sistemul public si privat.
200 de invitati din domeniul sanitar, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Ministerul Educatiei, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, al Tineretului si Sportului, CNAS, reprezentanti ai directiilor de sanatate publica si de protectia copilului, specialisti, ONG-uri, reprezentanti ai societatilor profesionale de pediatrie si medicina de familie, ai asociatiilor de pacienti si parinti, companii farmaceutice si de asigurari vor dezbate dreptul la sanatate al copiilor si tinerilor si vor incerca sa identifice solutii privind imbunatatirea accesului la tratamente si servicii de ingrijire.
Ca urmare a acestui eveniment, cele doua comisii parlamentare vor realiza un raport cu solutii si propuneri de modificari legislative, proiecte si actiuni concrete pentru a creste accesul la cele mai bune tratamente ale copiilor in Romania.
Statisticile ne situeaza in primele locuri, in Europa, la mortalitate infantila. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera copiii din Romania printre cei mai saraci de pe planeta.
Contextul in care s-a decis desfasurarea conferintei
Rata mortalitatii infantile in mediul rural – dubla, in anul 2012, comparativ cu mediul urban. Doua din trei familii, care locuiesc la sat, isi trateaza copiii bolnavi acasa, potrivit unei statistici realizate de Fundatia World Vision Romania.
In Romania, intre 400 si 500 de copii si tineri sunt diagnosticati anual cu cancer. Statisticile la nivel european indica tara noastra pentru cea mai ridicata rata de mortalitate in randul minorilor, cauzata de bolile canceroase. In prezent circa 400 de copii romani mor in fiecare an din cauza acestei boli.
Romania se afla pe primele locuri, intr-un clasament al tarilor din UE, in ceea ce priveste numarul de nasteri in randul minorelor. In fiecare an, peste 20.000 de minore trec printr-o nastere, iar Romania se afla printre tarile din UE care inregistreaza cele mai multe astfel de cazuri. Desi in vara anului 2013, Romania si-a asumat in fata Organizatiei Natiunilor Unite adoptarea unei Strategii Nationale in domeniul drepturilor sexuale si reproductive si a promis implementarea educatiei sexuale obligatorii in scolile din toata tara, bugetul pe anul 2014 nu prevede fonduri pentru dezvoltarea unor astfel de programe. Absenta unei astfel de strategii nationale a dat nastere la dezvoltarea unui fenomen ingrijorator. Tot mai multe tinere nasc si isi pun sanatatea si viata in pericol inainte de varsta majoratorului, potrivit statisticilor mentionate de dr. Borbala Koo, directorul executiv al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala.
Rata copiilor abandonati, a sarcinilor premature, a nou nascutilor cu dizabilitati sau malformatii, accesul limitat la servicii medicale maternale, antenatale sau postnatale sunt, de asemenea, la niveluri ingrijoratoare.
In Romania traiesc aproximativ 700.000 de persoane cu dizabilitati, dintre care 80.000 sunt copii, potrivit Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD).
Minorii reprezinta cea mai vulnerabila categorie din Romania in fata saraciei si excluziunii sociale. Aproape jumatate dintre persoanele cu varsta de pana la 17 ani au sanse sa ajunga in aceasta situatie, se arata in raportul pe anul 2012 privind ocuparea fortei de munca si evolutiile sociale. Intr-un document publicat la Bruxelles, de Comisia Europeana, se arata ca la sfarsitul anului 2011, 40,3% dintre cetatenii romani se confruntau cu riscul saraciei sau al excluziunii sociale.
Evenimentul a fost initiat de Comisia pentru Sanatate Publica si Comisia pentru Drepturile Omului, Culte si Minoritati, din Senat si organizat de Revista Politici de Sanatate. Directorul proiectului Dr. Cornelia Scarlatescu – Managing partner Politici de Sanatate
Pentru inscrieri: cornelia.scarlatescu@politicidesanatate.ro .
Partener media: MediereNet
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!