CNCD: Pensionarea obligatorie a asistentelor medicale dupa varsta standard pentru femei, cu doi ani inaintea barbatilor constituie discriminare

 

Pensionarea obligatorie a asistentelor medicale dupa vârsta standard pentru femei, cu doi ani înaintea barbatilor, constituie discriminare si poate fi pedepsita de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) cu amenzi de la 2.000 la 100.000 de lei, potrivit institutiei.

cncd consiliul national pentru combaterea discriminariiO lege data la începutul acestui an (Legea 63/2014) elimina prevederea din OUG nr. 144/2008 privind exercitarea profesiilor de asistent medical generalist, asistent medical si moasa potrivit careia aceste categorii se pensioneaza la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex. Legea stipula ca asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali sa se pensioneaze conform reglementarilor în vigoare, adica femeile cu doi ani înaintea barbatilor, ceea ce, potrivit Ministerului Sanatatii, ar fi dus la pensionarea obligatorie a 4.000 de asistenti si moase în contextul unui deficit major de personal.

Ulterior, Guvernul a adoptat OUG nr 23/2014, care prevede ca „asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali se pensioneaza la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex”.

Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii i-au fost însa semnalate mai multe cazuri de concediere a asistentelor medicale care împlinisera vârsta standard de pensionare, diferita de cea a barbatilor.

Citeste mai departe pe mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie