CSM apreciaza ca decizia CCR privind vechimea magistratilor nu se aplica judecatorilor si procurorilor numiti anterior in functii de conducere

 

Consiliul Superior al Magistraturii a discutat la randul sau o exceptie de neconstitutionalitate admisa anterior de Curtea Constitutionala, potrivit careia la calcularea vechimii necesare ocuparii de catre judecatori/procurori a functiilor de conducere nu se ia in considerare si perioada in care magistratul a fost avocat. Daca CCR a spus ca aprecierea ca vechime doar a profesiei de avocat este inechitabila, CSM considera ca aceasta decizie nu poate fi aplicata judecatorilor si procurorilor numiti anterior in functii de conducere. „Modificarea conditiilor de vechime pentru exercitarea unei functii de conducere poate fi realizata doar pentru viitor, iar nu si pentru mandatele in curs, intrucat altfel ar fi nesocotit principiul neretroactivitatii”, a apreciat CSM.

csmPe 26 martie anul acesta, Curtea Constitutionala s-a pronuntat cu privire la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor din Legea nr. 303/2004, potrivit carora „La calcularea vechimii prevazute la alin. (1) se ia in considerare si perioada in care judecatorul sau procurorul a fost avocat.”

Analizand exceptia, CCR a admis-o, considerand ca „discriminarea rezulta doar din instituirea unui privilegiu in favoarea celor care au fost avocati, prin luarea in considerare a vechimii in aceasta functie”.Ulterior, in sedinta din 15 mai, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat ca acesta decizie a CCR nu poate fi aplicata retroactiv.

„Decizia Curtii Constitutionale nr.176/2014 nu se aplica judecatorilor si procurorilor numiti anterior in functii de conducere,in aceasta situatie nefiind aplicabile dispozitiile art.51 alin.(2) lit. a) din Legea nr.303/2004, intrucat modificarea conditiilor de vechime pentru exercitarea unei functii de conducere poate fi realizata doar pentru viitor, iar nu si pentru mandatele in curs, intrucat altfel ar fi nesocotit principiul neretroactivitatii,

– magistratii care participa la concursul sau examenul pentru numirea in functii de conducere, desfasurat in perioada 28 martie –25 iunie 2014, pentru care la calcularea vechimii, comisia de organizare a luat in considerare vechimea in profesia de avocat si care ar urma sa promoveze concursul se vor afla in situatia neindeplinirii conditiei de vechime prevazuta de art.50 alin.(1) din Legea nr.303/2004”, a apreciat la randul sau CSM.

Presedintii Camerelor Parlamentului si Guvernul nu sunt preocupati de acest subiect

Citeste mai departe pe avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie