Reducererea taxei judiciare de timbru in cazul institutiilor publice
Printr-o recenta încheiere civila a sedintei camerei de consiliu, Curtea de Apel Cluj a respins cererea de reducere formulata de recurentul Ministerul Educatiei Nationale în ceea ce priveste taxa judiciara de timbru de 100 lei pentru recursul promovat în dosarul nr. 5893/100/2013 al Curtii.
S-a retinut ca prin cererea sa, ca subsidiar al cererii de reexaminare, recurentul Ministerul Educatiei Nationale a solicitat ca în cazul în care se respinge cererea de reexaminare, sa i se acorde o reducere la taxa judiciara de timbru conform art. 42 alin. 2 si alin. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru si ca, desi Curtea a apreciat ca respectivele dispozitii se aplica atât persoanelor juridice de drept privat, cât si persoanelor juridice de drept public, atât timp cât ordonanta de urgenta nu face nicio diferenta, recurentul “nu a facut nici o dovada referitoare la situatia economico-financiara a persoanei juridice, si ca plata taxei de timbru, la valoarea datorata, ar fi de natura sa afecteze în mod semnificativ activitatea curenta a persoanei juridice”.
Textele pe baza carora a fost solutionata cererea se refera numai la persoane juridice; pentru persoanele fizice art. 42 alin. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 80/2013 prevede ca ele pot beneficia de scutiri, reduceri, esalonari sau amânari pentru plata taxelor judiciare de timbru, în conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civila, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 193/2008, cu modificarile si completarile ulterioare. Într-adevar, în conformitate cu art. 2 alin. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2008, actul normativ este aplicabil în toate cazurile în care se solicita ajutor public judiciar în fata instantelor judecatoresti sau a altor autoritati cu atributii jurisdictionale române de catre orice persoana fizica având domiciliul sau resedinta obisnuita în România sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene; printre formele în care ajutorul public judiciar se poate acorda se numara si scutirile, reducerile, esalonarile sau amânarile de la plata taxelor judiciare prevazute de lege (art. 6 lit. d).
Citeste articolul integral pe juridice.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!