Fostul deputat Neculai Rebenciuc, trimis in judecata de procurorii Parchetului General

 

Fostul deputat Neculai Rebenciuc a fost trimis în judecata de procurorii Parchetului General pentru savârsirea infractiunii de conflict de interese, dupa ce acesta si-a angajat fiica la biroul sau parlamentar.

Neculai RebenciucPotrivit unui comunicat al Parchetului General, deputatul a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca, prin care fiica sa a fost angajata în functia de sef cabinet, în perioada 19 octombrie 2009 — 1 iunie 2010, în cadrul propriului birou parlamentar, în Circumscriptia electorala nr. 7 Botosani.

De asemenea, el a încheiat cu fiica sa un contract civil de prestari servicii în cadrul biroului sau parlamentar.

În baza acestor contracte, s-a realizat în mod direct un folos material în cuantum total de 11.658 lei, sume platite cu titlu de venituri salariale din bugetul Camerei Deputatilor.

Neculai Rebenciuc a fost deputat în legislatura 2008-2012 (PNL — pâna în octombrie 2009, apoi independent, iar din martie 2010 a trecut la PDL).

Ancheta în acest caz a demarat în urma unei sesizari trimise la Parchet de Agentia Nationala de Integritate în februarie 2014.

Conform ANI, Neculai Rebenciuc nu a respectat dispozitiile art. 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit carora „Prin conflict de interese se întelege situatia în care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta îndeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care îi revin potrivit Constitutiei si altor acte normative” si dispozitiile art. 38, alin.(11) din Legea nr. 96/2006, potrivit carora „Membrii familiei deputatului sau senatorului ori rudele/afinii acestuia pâna la gradul al III-lea nu pot fi angajati la respectivul birou parlamentar”.

De asemenea, ANI sustine ca Neculai Rebenciuc a încalcat dispozitiile art. 301 din noul Cod Penal al României prin angajarea fiicei sale în cadrul propriului birou parlamentar.

Dosarul se va judeca la Înalta Curte de Casatie si Justitie.(AS-autor: Eusebi Manolache, editor: Cristina Tatu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie