13.000 de romani vor beneficia de finantare prin programul Casa Verde
Aproximativ 13.000 de beneficiari vor semna, anul acesta, contracte de finantare prin programul Casa Verde. Din bugetul total necesar pentru proiectele de apa si canalizare aflate in derulare (1 miliard lei), AFM va finanta, in 2014, aproximativ o treime, adica 305 milioane lei.
“Inca de la preluarea acestui mandat am anuntat ca una dintre prioritatile mele o reprezinta deblocarea si finalizarea anumitor programe derulate de Ministerul Mediului care, din varii motive se afla, in prezent, blocate in anumite faze. Este vorba de un program la care tin foarte mult si care s-a bucurat, la vremea respectiva, de o importanta sustinere din partea autoritatilor, a societatii civile si a opiniei publice. Asadar, in sesiunea de depunere a dosarelor deschisa in perioada 01 iunie – 15 iulie 2011, au fost depuse un numar total de 23.938 de dosare. Dintre acestea au fost analizate 14.162 de dosare, iar 9.776 sunt inca in curs de analiza. Am decis sa fie analizate urgent si aceste dosare”, a spus ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi.
Potrivit acestuia, analiza si evaluarea dosarelor depuse se deruleaza in ordinea sosirii lor la Administratia Fondului pentru Mediu, de la agentiile locale pentru protectia mediului. Listele cu proiectele aprobate si cu cele respinse vor fi afisate pe site-ul AFM, conform Ghidului de finantare.
Pana in acest moment, din dosarele analizate, 11.509 au fost acceptate si 2.653 au fost respinse.
“Astfel, pentru 5.674 de beneficiari, contractele au fost semnate in 2011 si 2012, iar in acest moment sunt in curs de plata. Dintre acestea, pana in prezent au fost decontate un numar de 5.347 cereri in valoare totala de 32,2 milioane lei. Pentru restul de 5.835 de beneficiari, contractele se vor semna incepand de saptamana aceasta. Toti solicitantii vor fi contactati de catre autoritatile din teritoriu, in vederea contractarii.
Asta inseamna ca, din programul Casa Verde aflat in derulare, anul acesta vom contracta finantari pentru 13.000 de cetateni. Asa cum prevede regulamentul, contractul de finantare nerambursabila intra in vigoare la data semnarii acestuia de catre partile contractante si este valabil pana la finalizarea proiectului, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data semnarii”, a spus Korodi.
De asemenea, acesta a precizat ca cei care doresc sa modifice sau sa redimensioneze proiectul vor avea aceasta posibilitate.
“Fiecare caz va fi tratat individual, astfel incat eficienta pentru fiecare sistem instalat sa fie maxima. Vorbim despre un program care, pe langa beneficiile clare de protectie a mediului si reducere a consumului de energie termica, aduce un avantaj cert direct in buzunarul beneficiarilor, tradus prin reducerile facturii pentru incalzire. La momentul lansarii programului, in 2008, vorbeam despre o economie de pana la 30% la incalzire si pana la 60% la apa calda pentru beneficiarii programului”, s spus Korodi.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!