Regimul de declarare derogatoriu

 

În ce priveste aprobarea regimului de declarare derogatoriu, în primul rând trebuie precizat ca societatile comerciale care îsi înregistreaza inactivitatea temporara la Oficiul Registrului Comertului (ORC), pot opta pentru regimul de declarare derogatoriu. calculator, declaratie, pixuri, ochelariRegimul de declarare derogatoriu se solicita de contribuabili, prin depunerea unei cereri la organul fiscal în a carei evidenta fiscala acestia sunt înregistrati ca platitori de impozite, taxe si contributii. Odata cu cererea se depune dovada înscrierii inactivitatii temporare, respectiv o copie a extrasului de registru emis de catre ORC privind starea societatilor comerciale, referitoare la suspendarea temporara a activitatii acestora. Pot opta pentru regimul derogatoriu si contribuabilii persoane fizice autorizate potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale si întreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare sau persoane fizice a caror activitate este organizata si reglementata prin legi speciale. Odata cu cererea de acordare a regimului de declarare derogatoriu se depune dovada înscrierii inactivitatii temporare la ORC sau la organizatiile profesionale care au eliberat documentele de functionare în baza carora persoanele respective îsi desfasoara activitatea, dupa caz.

În caz de inactivitate temporara, organul fiscal competent poate aproba, la cererea contribuabilului, alte termene sau conditii de depunere a declaratiilor fiscale pentru impozitele, taxele si contributiile administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Depunerea declaratiilor fiscale poate fi aprobata pentru perioade mai mari de 12 luni, dar nu mai mult de 3 ani consecutivi. Pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu, contribuabilii trebuie sa îndeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii: sa nu desfasoare nici un fel de activitate; sa nu obtina venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare si/sau alte elemente similare veniturilor; sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului; sa figureze, în evidenta fiscala, cu toate obligatiile declarative si de plata îndeplinite; sa nu aiba în curs de solutionare un decont cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor si contributiilor; sa nu faca obiectul unei actiuni de inspectie fiscala, în curs de derulare; sa nu fie înscrisi în lista contribuabililor declarati inactivi. În cerere, contribuabilul declara pe propria raspundere ca îndeplineste conditiile enumerate mai sus si mentioneaza perioada pentru care solicita regimul de declarare derogatoriu.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie