Fermierii autohtoni de pe piata laptelui, nemultumiti de strategia multinationalelor

 

Asociatia Patronala Româna din Industria Laptelui atrage atentia asupra surplusului de lapte de pe piata locala, ca urmare a consumului tot mai mare de produse marca proprie a retailerilor, aduse din restul Uniunii Europene. Fermierii spun însa ca multinationalele vor, de fapt, un pret de achizitie mai mic si se gândesc sa preia de la banci fabricile de procesare facute cu bani comunitari, dar care au dat faliment.

LaptePreturile la care sunt aduse si implicit se comercializeaza produsele lactate marca proprie din marile lanturi de hipermarketuri îi determina pe români sa cumpere mai degraba alimente de import decât cele fabricate în România. În consecinta, fabricile de pe plan local se confrunta cu un surplus de lapte cu care nu au ce face.

„Situatia din piata laptelui din România este dramatica! Exista un surplus foarte mare de lapte pe piata. Fabricile din România efectiv nu mai au ce face cu laptele preluat de la fermierii români. Pretul laptelui SPOT în Ungaria adus în fabrica (cel de 3,8% grasime si 3,4% proteine cu microbiologie UE) este de 0,28-0,29 euro, cu transportul inclus. Consumul a scazut la produsele lactate românesti în favoarea produselor marca proprie facute în tarile UE”, sustine Dorin Cojocaru, presedintele APRIL, asociatie ce reprezinta interesele procesatorilor de lapte.

Acesta propune ca solutii posibile, cu sprijin din partea Guvernului, stimularea productiei de lapte praf si exportul acestui produs pe piata din China, unde exista cerere. De asemenea, oficialul APRIL estimeaza ca surplusul de lapte de pe plan local ar putea fi valorificat prin stimularea productiei si stocarea untului block, ori refacerea rezervelor de stat pentru lapte praf. „Este nevoie de un debuseu, o supapa pentru echilibrarea stocurilor, altfel fermierii vor ramâne cu laptele în ferme sau îl vor vinde pe nimic”, a precizat presedintele APRIL, care propune si o reducere a TVA-ului la lapte.

Ce spun fermierii

Pe de alta parte, reprezentantii fermierilor sustin ca surplusul de lapte de pe piata este o chestiune normala în aceasta perioada si ca procesatorii se folosesc de acesata situatie pentru a scadea preturile catre furnizori. „Este o chestiune normala în lunile mai- iunie. Vitele trec la hranirea cu masa verde si atunci produs cantitati mai mari de lapte. pe de alta parte, multinationalelor nu le convine sa lucreze pe stoc pentru ca ar bloca sume importante de bani si fac presiuni asupra fermirilor sa scada din pret. Situatia este temporara”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Claudiu Frânc, Liderul Federa?iei Crescatorilor de Bovine din România.

Alternativa la multinationale

Acesta sutine ca fermierii sunt extrem de interesati sa creeze pe piata locala o alternativa la multinationale. „Avem tot interesul sa producem pe piata locala alimente de calitate, de origine protejata si sa contrabalansam ponderea mult prea mare a multinationalelor”, a declarat Frânc. El mai afirma ca a înaintat Ministerului Agriculturii si Ministerului de Finante un proiect de act normativ prin care Asociatiilor functionale din industria laptelui sa li se permita sa preia fabricutele create cu bani europeni, dar care s-au închis. ” Dorim sa preluam fabricile care au fost create cu fonduri europene. Sunt unitati în diverse stadii de executare silita de catre banci pe care dorim sa le cumparam la valoarea de inventar, minus 50% cât a reprezentat cofinantarea din partea statului. Va fi un fel de leasing pentru noi”, a explicat Frânc. Acesta apreciaza ca exista în jur de 5-10 astfel de fabricute în fiecare judet.

Cei mai mari jucatori pe piata laptelui din România sunt Danone, Friesland, Napolact, Albalact, Hochland. Alina Stanciu, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie