Cum si-au acoperit spitalele deficitul de personal: voluntariat fortat si personal medical angajat pe PFA

 

Blocarea angajarilor în spitale a determinat mai multe unitati sanitare sa apeleze la anumite trucuri pentru a putea face fata deficitului cronic de personal medical: „angajarea” medicilor si a asistentilor medicali cu contract civil sau voluntariatul fortat.
spitale aglomerateSindicatul Solidaritatea Sanitara arata, într-un comunicat de presa, ca deficitul cronic de personal din spitalele publice a generat deja o noua anormalitate: angajarea medicilor si a asistentilor medicali cu contract civil (PFI/PFA), în locul contractului individual de munca. „Încercând sa salveze spitalele de la închidere din cauza lipsei de personal, în conditiile blocarii angajarilor în sistemul public de sanatate, managerii recurg din ce în ce mai des la încheierea unor contracte civile cu medicii si asistentele medicale, „ocolind” astfel prevederile legale care protejeaza munca salariata”, explica reprezentantii sindicatului.
Totusi, contractarea asistentilor medicali si a medicilor cu contract civil, PFI sau PFA în unitatile sanitare publice afecteaza atât bugetul asigurarilor sociale de sanatate (prin diminuarea contributiilor la sanatate a celor care-si desfasoara activitatea în aceste conditii), cât si bugetul asigurarilor sociale.
În plus, asistentii medicali si medicii angajati civil sunt lipsiti de protectia sociala generata de calitatea de angajat. „Ne pronuntam în mod categoric pentru sustinerea muncii salariate în sistemul sanitar public, respingând formele de contractare civila ce încalca prevederile legale si interesele publice”, explica „Solidaritatea Sindicala”.

Voluntariatul a atins cote alarmante

Potrivit sursei citate, o alta situatie anormala o constituie voluntariatul, care a atins si el cote alarmante. „Cu o incidenta mare mai ales în rândul asistentilor medicali, voluntariatul arata disperarea unor absolventi dispusi sa lucreze chiar si ani de zile fara a fi platiti, sperând ca în felul acesta sa poata ocupa un post, sau cel putin sa dobândeasca experienta necesara pentru a putea pleca la munca în strainatate”, explica reprezentantii sindicatului.
Aceasta forma de voluntariat indica unul dintre paradoxurile în care se zbate sistemul sanitar românesc: desi avem un deficit sever de personal în sistemul sanitar public datorat migratiei, portile spitalelor sunt închise pentru noii absolventi.
Blocarea angajarilor a condus, de asemenea, la „voluntariatul fortat”, care afecteaza toate categoriile de personal medical, cu un accent sever mai ales în cazul asistentilor medicali. Concret, salariatii ajung sa lucreze numeroase ore suplimentare neplatite în fiecare luna, cumulând în ultimii ani chiar si câteva mii de asemenea ore.
„Situatia este cu atât mai dramatica cu cât în multe cazuri salariatii nici macar nu sunt pontati pentru orele suplimentare efectuate, ajungând astfel niste „umbre” ce asigura functionarea sistemului sanitar. Statutul lor de „umbre ale sistemului” este generat atât de volumul semnificativ al muncii nepontate si neplatite, cât si de încarcarea continua cu sarcini de serviciu, ambele generând epuizare”, afirma sindicatul. Andreea Stoica, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie