Autoritatea de Supraveghere Financiara criticata de asigurati

 

Într-o tara în care calamitatile naturale sunt frecvente, posesorii locuintelor si masinilor avariate în timpul furtunilor, inundatiilor si alunecarilor de teren nu au nicio garantie ca vor fi despagubiti, chiar daca, constiinciosi fiind, si-au încheiat polite de asigurare pentru bunuri.

asf logo1Cu polita în mâini si mapa cu fotografii ale bunurilor distruse, acestia sunt nevoiti sa faca numeroase drumuri la asiguratori pentru a-i convinge ca trebuie sa-si încaseze daunele.

Mai rau este când, muti de uimire, constata ca desi au polita de asigurare stampilata si parafata, înregistrata, ca atare considerata valabila, asiguratorul le comunica nonsalant ca nu figureaza în baza de date. De ce? Pentru ca masluirea politelor de asigurare este floare la ureche pentru cei versati în astfel de practici, asa cum s-a vazut recent în cazul Omniasig.

Plângerile asiguratilor, nemultumirile scrise ale service-urilor si mai ales anchetele procurorilor (cum s-a vazut în recentele scandaluri privind Astra si Carpatica) dovedesc acest lucru.

În plus, piata asigurarilor este pe marginea prapastiei si nici n-ar putea fi altfel având în vedere ca politele RCA sunt foarte ieftine, iar daunele câstigate în instanta sunt imense. Cum altfel decât prin frauda ar putea rezista societatile de asigurari care platesc daunele imense din banii încasati pe polite, printr-un circuit de tip suveica.

Acest aspect a fost sesizat în ultimele luni inclusiv de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) care a cerut cresterea capitalurilor si a rezervelor companiilor de asigurari.

Dar asta este alta poveste, pentru ca, dupa cum ne-au semnalat cititorii nostri, ASF pare sa închida cu usurinta ochii fata de neregulile din piata.

1% din valoarea politelor RCA ajunge la ASF

Dar, unde sunt bani multi si interesele sunt pe masura. Iar ASF sta pe un munte de bani. Chiar daca nu a onorat nici pâna în prezent cu un raspuns solicitarea Curierului National din data de 4 martie a.c. prin care ceream sa fim informati, în conformitate cu prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile publice, „care au fost veniturile încasate în 2013 de catre ASF din sectorul asigurarilor si de pe piata de capital, având în vedere ca, pe site-ul ASF sunt comunicate doar cotele aplicate entitatilor autorizate si supravegheate de ASF”.

Dintre aceste cote o enumeram doar pe cea de 1% din primele de asigurare brute încasate în fiecare luna pentru asigurarea obligatorie RCA, „contributie pentru gestionarea programului de monitorizare a activitatii asiguratorilor care practica RCA, dezvoltarea si întretinerea bazei de date CEDAM, precum si pentru protejarea corespunzatoare a intereselor asiguratilor”…

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie