Atributiile Agentiei Domeniilor Statului si a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, limitate de noul Cod de Procedura Civila

 

Intrarea în vigoare a noului Cod de Procedura Civila limiteaza puterea Agentiei Domeniilor Statului si a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala în a-i penaliza pe latifundiarii care nu respecta prevederile contractuale cu statul. Banii se întorc mult mai greu la buget, iar statul trebuie sa plateasca executori judecatoresti pentru a-si recupera creantele. Datoriile cumulate se ridica la 83 de milioane de euro, din care mai mult de jumatate sunt sume disputate în instanta.

TerenMarii latifundiari care fac bani exploatând terenul statului au sanse ca, pe termen scurt si mediu, sa amâne plata penalitatilor si a datoriilor, în cazul în care evita sa respecte contractele pe care le-au încheiat cu Agentia Domeniilor Statului, institutia care concesioneaza sau arendeaza terenul statului. O ordonanta de Urgenta din 2012 (OUG 64/2012) data pentru reglementarea unor masuri tranzitorii în domeniul executarii unor creante datorate statului si Noul Cod de procedurta Civila limiteaza drastic puterea ADS, dar si cea a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) de a recupera efectiv prin executare silita creantele datorate de arendasii statului.

Aceasta, în contextul în care, potrivit celor doua acte normative, ADS nu mai poate recupera prin propriul corp de executori decât debitele pentru care procedura de executare silita era începuta la data aparitiei celor doua legi, adica înainte de 16.02.2013. La rândul sau, ANAF nu mai poate demara proceduri de executare silita pentru o multitudine de creante. În consecinta, statul, prin institutiile sale îsi recupereaza banii într-un ritm mai greoi si cu costuri suplimentare, pentru ca trebuie sa plateasca serviciile unor executori judecatoresti.

„Nu sunt sume pe care sa nu le putem recupera, dar exista acea procedura a angajarii unui executor judecatoresc. O parte dintre datorii au fost preluate de catre ANAF, care le urmareste în vederea recuperarii, iar cealalta parte sunt sume pentru care exista litigii în instanta si care sunt incerte, pentra ca depind de decizia judecatorilor”, au declarat pentru ECONOMICA.NET surse apropiate acestei situatii.

Citeste articolul integral pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie