Vasile Vargan presedintele Asociatiei Mediatorilor din Bucovina Suceava: Medierea este afacere si binefacere
Cu ocazia celei de-a doua editii a Galei Excelentei in Mediere, presedintele Asociatiei Mediatorilor din Bucovina Suceava, Vasile Vargan a oferit Ancai Stancu si echipei MediereNet o diploma de excelenta pentru reusita organizarii celei de-a doua Gale a Medierii.
Vasile Vargan a acordat revistei MediereNet cateva cuvinte cu privire la recentele schimbari legislative:
„Ca jurist si ca practician si specialist in domeniul penal si procedurii penale, consider decizia Curtii Constitutionale referitoare la neconstitutionalitatea obligativitatii informarii cu privire la avantajele medierii ca fiind una corecta pentru ca a facut un echilibru al legii. Noi trebuie sa vedem si fata buna a legii nu numai ceea ce ne convine si anume: in 2013 era mentionat si domeniul penal in care partile erau obligate sa participe la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, iar intarea in vigoare sa se faca odata cu noile coduri penale, pe cand in partea civila la 1 februarie 2013. Era o forma in care justitiabilul putea afla despre existenta medierii, despre o alternativa avantajoasa, pentru ca legea a fost data in primul rand pentru justitiabil, pentru cetateanul roman european. Dupa aparitia noului Cod de procedura civila a ramas obligativitatea cererii de chemare in judecata ca inadmisibila, in caz ca nu face dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii, iar in penal, cand a intrat in vigoare noul Cod de procedura penala s-a hotarat sa nu mai fie obligatorie. Deci in civil era obligativitatea sedintei de informare privind avantajele medierii si in penal nu era. A fost un fel de echilibrare a legii.
Art.4 scrie foarte clar: „Medierea este o activitate de interes public”, ceea ce inseamna ca organismele statului: Guvern, Ministerul Justitiei si celelalte institutii abilitate ale statului care lucreaza cu publicul sunt obligate sa informeze si sa indrume partile in coraborare cu art.6 din lege. Mai putin o sa faca chestia asta pentru ca in Protectia Consumatorului eu n-am primit nici o indrumare a cetateanului sa vina la mediator, dar noi trebuie sa ne vindem marfa: Medierea o alternativa la justitie. Avantajele medierii: taxa de timbru mai mica cu 50%.
Sedinta de informare cu privire la avantajele medierii era foarte buna pentru cetatean, pentru ca asa afla de existenta medierii.
Consiliul de Mediere, organismul care reprezinta interesele mediatorilor are un rol foarte mare de a promova medierea, tinandu-se cont de acel articol 4, degeaba facem noi in fiecare locatie pentru ca e doar o picatura in ocean. Daca nu se face la nivel de tara nu am facut nimic. este un proverb: Pestele de la cap se strica. Degeaba pestele este sanatos si se zbate daca nu se rezolva principiul de baza de catre cap: promovarea medierii pentru mediatori. De exemplu noi am facut la Suceava un forum despre Ziua Europeana a Medierii. De ce nu s-a facut in toata tara? De ce CdM-ul nu a transmis tuturor asociatiilor, tuturor mediatorilor: Organizati Ziua Europeana a Medierii in toate judetele?
E bine ca ne intalnim intre noi mediatorii, dar trebuie organizate mai multe forumuri pentru publicul larg. Ei sunt cei care trebuie sa afle de existenta medierii, pentru ca una apare in statistici si alta e realitatea. Oamenii inca nu cunosc medierea. Diploma pe care am acordat-o doamnei Anca Stancu si echipei MediereNet a fost tocmai pentru aceasta realizare: atragerea oamenilor si din alte domenii: universitati, Consiliul Judetean etc.
Referitor la promovare, deja trei colegi de-ai mei au inchis. De ce? Pentru ca nu stiu sa se promoveze. Medierea este afacere, binefacere si singura meserie liberala care ajuta ambele parti. Este gresit cand se spune ca medierea este cea mai ieftina procedura. A nu se intelege ca ce e ieftin e prost. Suntem prea saraci ca sa cumparam ceva ieftin. Medierea este scumpa. Eu unul nu pot face mai mult de 2-3 sedinte pe zi. Efortul depus este mare.”
I.T.F.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!