Accesarea fondurilor din PNDR – Gura de oxigen vs garantii prea mari
Noul PNDR 2014-2020, cu o finantare de 8 miliarde euro fonduri comunitare, transmis în martie Comisiei Europene înglobeaza obiectivele de dezvoltare viitoare stabilite în relatie strânsa cu partenerii nostri, viitorii beneficiari, discutat si dezbatut în 8 conferinte regionale, în cadrul carora am învatat la fata locului ce îsi doresc fermierii si cum sa ne atingem tintele, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. El a spus ca platile SAPS în perioada 2007-2013 au însumat 5,6 mld. euro, iar pentru 2014-2020 alte 12,393 mld. euro vor ajunge la producatori.
De asemenea, Ministerul Agriculturii împreuna cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), va deschide începând cu 20 mai prima sesiune de depunere a cererilor de finantare pentru Masura 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole si sprijinirea fermelor de familie”, cu finantare din PNDR 2014 -2020. Astfel, aceasta prima sesiune se va desfasura dupa criteriile aferente Programului National de Dezvoltare Rurala 2007 – 2013, dar finantarea va fi asigurata din fondurile alocate perioadei de programare 2014 – 2020, prin aplicarea Regulamentului de tranzitie. Totodata, în data de 15 aprilie, Parlamentul a adoptat modificarea Ordonantei de Urgenta 74/2009 privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile, ceea ce va permite încheierea de contracte de finantare care vor fi platite cu fonduri aferente perioadei 2014 – 2020.
Fermierii spun ca noile scheme de finantare a agriculturii reprezinta o gura de oxigen pentru sector însa atrag atentia ca ramâne vechea si marea problema, accesul la finantare. O alta problema ridicata de agricultori este faptul ca nivelul dobânzilor si garantiilor bancare este mult prea mare pentru a fi îndeplinit si suportat. Un fermier a aratat ca în momentul când a mers la banca sa solicite un credit pentru achizitia unui utilaj agricol reprezentantul bancii la întrebat cu ce garantii sustine creditul iar el ia spus ca pune masina. El a mai afirmat ca reprezentantul bancii la întrebat ce model este masina si care este anul fabricatiei, aratând ca aceasta nu trebuie sa fie mai veche de 3-4 ani.
„Noile scheme de finantare ce vizeaza agricultura este o gura de oxigen pentru sectorul agricol. Cu toate acestea ramâne vechea si marea problema, accesul la finantare. De fiecare data când micii fermieri merg la banca pentru un credit le sunt solicitate o serie de garantii (case, masini, utilajele achizitionate, pamântul). Daca nu fac dovada ca au aceste garantii li se spun ca nu sunt bancabili. Faptul ca fermierul trebuie sa asigure o cofinantare de 50% din valoarea proiectului nu rezolva problema sectorului. În ceea ce priveste nivelul dobânzilor si garantiilor bancilor acesta este mult prea mare pentru a fi suportat de catre agricultorii, indiferent de dimensiunea exploatatiei aflata în administrare. Singura solutie prin care fermierii îsi finanteaza proiectele ramâne capitalul propriu, si totodata, schemele financiare oferite de stat, în lipsa sprijinului bancilor”, a declarat, pentru Curierul National, fermierul Stefan Georgescu.
„Când am mers la banca sa i-au un credit reprezentantul bancii m-a întrebat ce garantii pun în schimbul creditului. Finantarea proiectelor din agricultura trebuie sa devina mai facila daca se vrea dezvoltarea sectorului agricol. Faptul ca nivelul dobânzilor si garantiilor este mult peste gradul de suportabilitate trebuie sa de-a de gândit. Chiar daca jumatate din suma aferenta proiectului va fi reprezentata de fonduri UE fermierul tot este nevoit sa apeleze la banii bancilor pentru ca marea majoritate a fermierilor sunt decapitalizati. Imediat ce recolteaza agricultorul trebuie sa-si vânda productia pentru a acoperi cheltuielile generate de achizitia semintelor, îngrasamintelor, fapt pentru care nu mai are bani si pentru dezvoltarea de noi proiecte. De aceea accesul la finantare trebuie sa devina mai facil”, a explicat, pentru Curierul National, fermierul Dumitru Mihalache.
Citeste mai departe pe curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!