10 universitati din Romania au intrat in noul clasament al universitatilor la nivel global realizat de UE

 

10 universitati din România au intrat în noul clasament al universitatilor la nivel global, realizat de Uniunea Europeana cu fonduri europene în valoare de 2 milioane de euro, a anuntat comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, Androulla Vassiliou. Noua clasificare „U-Multirank” evalueaza performanta a peste 850 de institutii de învatamânt superior din întreaga lume.

acreditare studiiInstitutiile de învatamânt superior din România, cuprinse în clasamentul european, diferit fata de topurile internationale existente(QS, Times Higher Education, Shanghai), sunt: Universitatea Babes-Bolyay din Cluj-Napoca, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Academia Navala „Mircea cel Batrân”, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Academia de Studii Economice Bucuresti, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, Universitatea Bucuresti, Universitatea Petrosani, Universitatea de Vest Timisoara, potrivit Agerpres.

Spre deosebire de clasamentele traditionale internationale, evaluarile „U-Multirank” se bazeaza pe cinci indicatori de performanta: reputatia pentru cercetare, calitatea predarii, orientarea internationala, succesul transferului de cunostinte si angajamentele regionale. Totodata, noul clasament ia în considerare si opiniile a 60.000 de studenti de la universitatile participante.

În acest fel, evaluarea se face în functie de performanta de ansamblu, evitându-se clasamentele simpliste, care pot duce la „comparatii înselatoare între institutiile de diferite tipuri sau care mascheaza diferente semnificative de calitate între cursurile de la aceeasi universitate”.

62% dintre universitati sunt din Europa, doar 14% din Asia

Potrivit comisarului european Androulla Vassiliou, noul clasament scoate în evidenta multe institutii cu performante, printre acestea fiind peste 300 de universitati care nu au aparut în clasamentele mondiale pâna în prezent.

Din cele 850 de universitati cuprinse în clasament, 62% sunt din Europa, 17% din America de Nord, 14% din Asia si 7% din Oceania, America Latina si Africa.

„Suntem mândri de educatia noastra de clasa mondiala. (…) Apreciez foarte mult acest nou clasament, pentru ca ne ofera o imagine mult mai buna a performantelor universitatilor si colegiilor, nu numai în cercetare, dar, de asemenea, în procesul de predare si învatare, în transferul de cunostinte, în internationalizarea si în angajament regional. Acestea sunt cele cinci dimensiuni pe le-am inclus în acest clasament. (…) Universitatile nu sunt masurate într-un clasament la 1 la 100, dar am marcat o gama larga de domenii diferite, folosind 30 de indicatori diferiti”, a subliniat Androulla Vassiliou. Oana Craciun, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie