Procurorii DNA au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Vanda Vlasov, fost prim-vicepresedinte al Curtii de Arbitraj Comercial International

 

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Vanda Vlasov, fost prim-vicepresedinte al Curtii de Arbitraj Comercial International, sub aspectul savârsirii infractiunii de instigare la fals intelectual.

vanda vlasovÎn acelasi dosar sunt urmarite penal Daniela Domnica Pop, asistent arbitral sef adjunct în cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International, si Cassandra Chirila, secretara în cadrul aceleiasi institutii pâna la data de 12 mai, ambele pentru favorizarea faptuitorului si fals intelectual.

DNA arata, într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES, ca, prin rechizitoriul emis în 7 aprilie, inculpatul Mihail Vlasov a fost trimis în judecata în stare de arest preventiv pentru trafic de influenta, retinându-se ca, în calitate de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a României si arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International, a pretins, în luna martie, unui om de afaceri (denuntator) suma de 1.000.000 euro, din care a primit, prin intermediar, 200.000 euro, în schimbul influentei pe care a lasat sa se creada ca o are asupra arbitrilor din cadrul Curtii, astfel încât acestia sa pronunse o hotarâre arbitrala favorabila acestuia.

„În 12 mai, Camera de Comert si Industrie a României a formulat o sesizare la DNA prin care arata ca toate documentele care ar fi fost comunicate catre parchet în perioada 21 martie si pâna în prezent si care poarta semnatura si viza organelor de conducere actuale ale CCIR sunt emise fara a fi îndeplinite conditiile legale de reprezentare. Aceasta sesizare a fost facuta întrucât conducerea CCIR a fost în permanenta informata de faptul ca, prin interpusi (rude ale fostului presedinte Vlasov Mihail care au fost angajate la CCIR) se încearca comunicarea unor documente care nu reprezinta realitatea si implicit nici vointa reala a conducerii actuale”, se arata în comunicat.

DNA precizeaza ca s-au solicitat lamuriri Curtii de Arbitraj si ca a rezultat ca, în 28 aprilie, aceasta organizatie a primit o cerere formulata de Mihail Vlasov depusa de fiica acestuia, Vanda Vlasov, prin care solicita eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte ‘daca din momentul înscrierii pe lista de arbitri — anul 2008 si pâna în prezent a fost numit sau desemnat ca membru al instantelor de arbitraj’.

„Ca raspuns, Cassandra Chirila, secretara, a întocmit un înscris în care a precizat ca Mihail Vlasov nu a facut parte din nicio instanta de arbitraj, o copie a acestui exemplar fiind remisa Vlandei Vlasov — fara a verifica în totalitate evidentele electronice si scriptice existente la nivelul Curtii de Arbitraj Comercial International si fara a o prezenta conducatorului institutiei spre verificare, avizare si semnare. În plus, la momentul în care a depus cererea, Vanda Vlasov i-a înmânat lui Chirila Cassandra si un ‘model de adeverinta’. Ulterior, acest înscris a fost depus, în procedura de camera preliminara, la instanta care judeca dosarul în care Mihail Vlasov a fost trimis în judecata”, mentioneaza sursa citata.

Potrivit DNA, Curtea de Arbitraj, de aceasta data sub semnatura actualei conduceri, a comunicat faptul ca pâna la 12 mai ‘adeverinta solicitata de Vlasov prin cererea din 28 aprilie nu a fost eliberata’.

Pe de alta parte, procurorii sustin ca, în jurul datei de 15 aprilie, Daniela Pop, asistent arbitral sef adjunct, a primit de la Vanda Vlasov o cerere formulata de tatal acesteia prin care solicita eliberarea unei adeverinte din care sa reiasa ca nu a facut parte din completele instantei de arbitraj comercial.

„La insistentele si presiunile Vandei Vlasov, în aceiasi zi si fara efectuarea unor verificari complete, Daniela Pop a eliberat, fara stiinta conducerii institutiei, o adeverinta pe care a semnat-o personal, conform celor solicitate. Din verificarile efectuate a rezultat ca acest înscris a fost folosit de Mihail Vlasov pentru termenul de instanta din 22 aprilie, aspect confirmat de continutul încheierii de amânare a pronuntarii din acea data. Prin încheierea din 24 aprilie, ÎCCJ a dispus înlocuirea masurii arestarii preventive a inculpatului Vlasov, cu cea a arestului la domiciliu”, mai arata DNA.(AS — autor: Madalina Cochinescu, editor: Cristina Tatu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie