Ordin comun al ministrilor Muncii si Sanatatii: Persoanele care au hemiplegii sau hemipareze in urma unui accident cerebral vascular vor primi indemnizatie de handicap

 

Aproximativ 70.000 de persoane care au ramas cu hemiplagie sau hemipareza în urma unui accident cerebral vascular (AVC) vor beneficia de indemnizatie de handicap si de însotitor, în acest sens fiind semnat, marti, un ordin comun al ministrilor Muncii si Sanatatii, la recomandarea OMS.

bani1Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, si ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, au semnat un ordin comun privind aprobarea criteriilor de încadrare în grad de handicap, care permite încadrarea persoanelor cu accident vascular sever în grad de handicap grav, cu asistent personal, în functie de rezultatul evaluarii complexe.

Ordinul initial a avut în vedere numai introducerea sechelelor AVC cu deficite motorii severe, adica parapareze/paraplegii, tetrapareze/tetraplegii, monopareze/monoplegii, indiferent de cauza (debutul afectiunii din nastere sau dobândit ulterior), vârsta si statut, fiind omise hemiplegiile si hemiparezele.

„Prezentul ordin privind aprobarea criteriilor de încadrare în grad de handicap, elaborat cu respectarea principiilor clasificarii internationale a functionarii, dizabilitatii si sanatatii, vine în completare cu introducerea afectiunilor de hemiplegie/hemipareza”, a declarat ministrul Muncii, Rovana Plumb, dupa semnarea documentului.

Aceste afectiuni determina limitari functionale majore de deplasare si de miscare pentru persoanele care au suferit accidente vasculare cerebrale, ele având nevoie de sprijin din partea altei persoane din familie sau comunitate, pentru asigurarea nevoilor zilnice.

Noul ordin prevede încadrarea într-un grad de handicap a persoanelor diagnosticate cu hemiplegie/hemipareza care necesita sprijin partial sau permanent din partea altei persoane pentru desfasurarea activitatilor zilnice (de îngrijire personala, de aprovizionare, de administrare a medicamentelor, etc), conform anchetei sociale anexate la dosar.

„Aceasta modificare operata astazi (marti – n.r.) este un raspuns la semnalele venite din societate – de la cei afectati de diverse probleme de sanatate sau de la familiile acestora”, a mai spus ministrul Muncii.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a precizat ca, la nivel national, aproximativ 70.000 de persoane ar putea beneficia de prevederile acestui ordin.

Citeste articolul integral pe mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. Ioan spune:

    Oridnul este o pacaleala ! Dosarele cu hemipareze se resping. Nu se incadreaza in niciun grad de handicap!!! Frumoasa tara !!!!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie