Dificultatile cu care se confrunta IMM-urile in 2014
Fiscalitatea excesiva reprezinta, alaturi de inflatie si scaderea cererii interne, principalele dificultati cu care se confrunta întreprinderile mici si mijlocii în 2014, a anuntat marti, într-o conferinta de presa, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR).
‘În acest an, problema fiscalitatii excesive a fost semnalata de un procent de 58,06% din totalul de 1.569 de întreprinzatori din toata tara, care au raspuns la un sondaj intern efectuat în lunile martie si aprilie 2014. Celelalte doua dificultati care afecteaza IMM-urile sunt inflatia (55,45%) si scaderea cererii interne (55,39%). Situatia este putin schimbata fata de anul trecut, când principala dificultate constatata de IMM-uri era scaderea cererii interne (70,8%), urmata de fiscalitatea excesiva (54,25%) si de inflatie (50,27%). Faptul ca si-a revenit putin cererea interna este un semnal bun, însa prezenta puternica a coruptiei, birocratiei si fiscalitatii excesive trebuie sa dea de gândit autoritatilor centrale’, a spus Ovidiu Nicolescu.
În ceea ce priveste oportunitatile de afaceri, în 2014 acestea au fost reprezentate de cresterea cererii pe piata interna (63,48%), asimilarea de noi produse (60,93%) si penetrarea pe noi piete (42,77%). Cu un an înainte, IMM-urile întocmeau un ‘top’ al oportunitatilor cu procente usor diferite: cresterea cererii pe piata interna (64,67%); asimilarea de noi produse (50,75%) si penetrarea pe noi piete (44,40%).
‘Numarul de întreprinderi mici si mijlocii din România este în prezent de numai o treime fata de media europeana. Majoritatea IMM-urilor sunt formate, în medie, în tara noastra, din 2,7 salariati, acest procent fiind similar majoritatii statelor europene, un nivel mai ridicat înregistrându-se în Germania, cu aproximativ 4-5 salariati’, a precizat Nicolescu. economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!