Strategie de dezvoltare a sistemului judiciar
Ministerul Justitiei (MJ) lucreaza în prezent, alaturi de CSM si ceilalti actori din justitie, la o strategie de dezvoltare a sistemului judiciar, a declarat luni ministrul Robert Cazanciuc.
„Acest document este destinat a pune în practica obiective concrete care vor determina, speram noi, un act de justitie si mai eficient. Strategia urmareste, în principal, modernizarea sistemului judiciar prin instituirea managementului strategic în domeniul justitiei, utilizarea eficienta a resurselor, recurgerea la solutii inovative de crestere a performantei în justitie, sporirea transparentei si integritatii sistemului judiciar, precum si a accesibilitatii sale fata de cetatean”, a afirmat luni ministrul Justitiei la Conferinta Autoritatilor Judiciare din Regiunea Balcanilor, organizata sub auspiciile presedintiei române în exercitiu a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est.
El a precizat ca pentru România, din perspectiva garantarii independentei sistemului judiciar, în ultimii ani lucrurile s-au îmbunatatit semnificativ.
„Detinem în prezent un cadru judiciar modern, iar cele mai recente evaluari europene si internationale apreciaza în mod favorabil activitatea Consiliului Superior al Magistraturii. Ca membru de drept al CSM, apreciez în mod deosebit activitatea Consiliului din ultima perioada. CSM-ul beneficiaza de toate garantiile de independenta si are autoritate deplina în ce priveste managementul resurselor umane din sistemul judiciar, cariera magistratilor, formarea profesionala a acestora”, a sustinut ministrul Justitiei.
Robert Cazanciuc a mentionat ca, din punct de vedere al asigurarii integritatii în cadrul sistemului judiciar, în prezent, România implementeaza o Strategie anticoruptie asumata de reprezentantii celor trei puteri: Guvern, Parlament si sistemul judiciar.
„Acest model, care implica cei mai importanti actori institutionali, poate fi considerat un exemplu de buna practica ce poate fi împartatit cu dvs., partenerii nostri regionali. Anul 2014 este unul foarte important pentru sistemul judiciar si pentru întreaga societate româneasca, deoarece este anul în care s-a finalizat amplul proces de intrare în vigoare a noilor Coduri civile si penale. A fost un proces lung si complex, dar în acest moment putem spune ca România are coduri moderne si adaptate la o societate care a cunoscut evolutii din ce în ce mai rapide. Si din aceasta perspectiva putem oferi expertiza sau putem discuta împreuna anumite constructii juridice moderne”, a spus Cazanciuc.
El a subliniat ca, în mod traditional, România acorda o importanta deosebita initiativelor la nivel regional, cooperarea regionala reprezentând obiectiv major pentru toate statele în toate domeniile.
„Numai prin eforturi comune se poate ajunge la o societate democratica si transparenta, la o societate dominata de buna guvernare. Dezideratul cooperarii regionale urmarit de România este demonstrat si de aceasta reuniune a retelei consiliilor judiciare. (…) Nu putem vorbi de dezvoltarea regionala fara a avea în vedere perspectiva cooperarii judiciare, a transmiterii celor mai bune practici de la un sistem judiciar la altul”, a subliniat ministrul.(A — autor: Madalina Cochinescu, editor: Florin Marin), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!